Arno Schuitemaker

Arno Schuitemaker (1976) is een Nederlandse choreograaf. Hij besloot na zijn opleiding aan de Technische Universiteit in Delft hedendaagse dans te studeren aan de Fontys Dance Academy. Nadat hij op de Technische Universiteit in Delft was afgestudeerd, besloot hij het roer om te gooien en hedendaagse dans te studeren. Sinds zijn afstuderen in de richting choreografie heeft hij voorstellingen als Proxemics (2007), ZONE (2008), EXIT (2009), TIDE (2011), The Fifteen Project | QUINTET, The Fifteen Project | DUET (2012), I is an Other (2014) en While We Strive (2015) gemaakt.

Dans met existentiële onderwerpen

Zijn voorstellingen komen voort uit een sterk fysieke en zintuiglijke benadering van existentiële onderwerpen. Met de focus op de relatie die ontstaat tussen de dansers en het publiek leveren zijn voorstellingen ieder een eigen perspectief door een krachtig samenspel van onderlinge, gelaagde en lichamelijke verbindingen. Zijn werk is en wordt uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Canada, Italië, Zwitserland, Cyprus, China, Polen en Engeland.

Schuitemaker ontvangt Dioraphte Stimuleringsprijs

Hij ontving de Dioraphte Stimuleringsprijs voor zijn werk: "De jury was zeer onder de indruk van de - figuurlijke en letterlijke - onontkoombaarheid van de werken van deze maker, zijn weloverwogen en heldere keuzes, en zijn gevoel voor dynamiek en spanningsopbouw."  Schuitemaker werd verkozen tot Aerowaves Priority Company 2013 en als modul-dance artist 2013-2014 in een project van het European Dancehouse Network (EDN). Arno Schuitemaker wordt ondersteund door DansBrabant.

Nominaties Zwanen 2019 bekend
Nieuws - 27 jun 2019

Festival de Nederlandse Dansdagen (NDD) presenteert met trots de genomineerden voor de VSCD- Dansprijzen: de Zwanen.

Wie volgt Alexia Leysen op en wint De Troffel 2017? © Saris & den Engelsman
Nieuws - 9 dec 2016

Afgestudeerde choreografen en theatermakers kunnen zich nu opgeven voor De Troffel 2017. Een prijs waarmee je jouw droomproductie kan realiseren. 

Arno Schuitemaker - While We Strive © Jochem Jurgens
Nieuws - 1 dec 2016

De Choreograaf Arno Schuitemakers veroverde in het weekend van 26 en 27 november 2016 de tweede prijs op het dansplatform [re]connaissance in Grenoble, Frankrijk.  

TAO Dance Theater - 7
Nieuws - 14 jan 2016

Van humor tot acrobatiek, van theaterhappening tot geënsceneerd ballet, de definitie van dans werd afgelopen jaar weer flink opgerekt. Binnen dit gevarieerde aanbod maakte deze dansvoorstellingen de meeste indruk. 

Nieuws - 1 okt 2015

Op 31 oktober trapt de tweede editie van het hedendaags dansfestival Moving Futures af in Rotterdam. In het oktobernummer van Dans  Magazine verhalen we uitgebreid over het festival, hierbij alvast een voorproefje.

Gouden Zwaan, Nederlandse Dansdagen, Prijs
Nieuws - 28 jul 2015

Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. Deze prijs van € 12.000,- wordt jaarlijks uitgereikt aan een choreograaf zonder structurele subsidie.

Jochem Jurgens, Arno Schuitemaker - While We Strive
Review - 17 mei 2015

In 'While We Strive' zijn choreografie, licht en geluid volledig op elkaar ingespeeld en tillen elkaar naar een hoger niveau. De overtuigende choreografie, uitgevoerd door een krachtig drietal dansers, sleept de toeschouwer mee in een niet te vergeten ervaring.

While We Strive van choreograaf Arno Schuitemaker in première
Nieuws - 16 apr 2015

Op vrijdag 17 april 2015 vindt de premiere plaats van While We Strive van Arno Schuitemaker. Met zijn kenmerkende bewegingstaal en inventief gebruik van technologie neemt hij zijn toeschouwers mee in een ‘trip’ voor de zintuigen.

Nieuws - 16 apr 2015

Choreografen Florentina Holzinger en Arno Schuitemaker zijn de twee nieuwe Artists in Residence bij dansgezelschap ICKAmsterdam. De komende twee jaar zullen zij hier hun talent verder ontwikkelen en nieuwe producties maken.

Nieuws - 20 jun 2014

Vijf talentontwikkelaars voor de dans roepen gezamenlijk een netwerk in het leven: Moving Futures. Met dit netwerk willen zij opkomend choreografisch talent de kans geven zich verder te ontwikkelen, meer speelmogelijkheden creëren en kennis delen. In het najaar treedt dit netwerk voor het eerst naar buiten met het Moving Futures Festival.

Pagina's

Abonneren op Arno Schuitemaker