Nieuwe gastkunstenaars Florentine Holzinger en Arno Schuitemaker bij ICKamsterdam

Choreografen Florentina Holzinger (1986) en Arno Schuitemaker (1976) verbinden zich als de nieuwe Artists in Residence aan dansgezelschap ICKamsterdam. De komende twee jaar zullen ze hun professionele werk vervlechten met ICKamsterdam en zullen ze samen met het dansgezelschap verschillende producties ontwikkelen.

Choreografe Florentina Holzinger

De Oostenrijkse Holzinger begon met een studie architectuur, maar volgde later in Wenen een opleiding dans en performance en werkte ook in Gent (België) bij jeugdtheaterhuis De Kopergietery. Hierna verhuisde zij naar Amsterdam om choreografie te studeren aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling (SNDO) van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze werd opgeleid in compositie, dans en choreografie en trad op in werken van eerdere Artists in Residence Deborah Hay en Benoît Lachambre. Met haar eindexamensolo Silk won Holzinger de Prix Jardin d'Europe 2012. Samen met Vincent Riebeek maakte ze de Europees gelauwerde performancetrilogie Kein Applaus für Scheisse (2010), Spirit (2012) en Wellness (2014). Momenteel is ze actief bij het Frascati Theater in Amsterdam, waar onder meer haar meest recente voorstelling Recovery (2014) te zien is.

Choreograaf Arno Schuitemaker

Na een opleiding aan de Technische Universiteit in Delft, besloot Schuitemaker het roer om te gooien en hedendaagse dans te studeren. Sinds zijn afstuderen in de richting choreografie heeft hij voorstellingen als Proxemics (2007), ZONE (2008), EXIT (2009), TIDE (2011), The Fifteen Project | QUINTET, The Fifteen Project | DUET (2012) en I is an Other (2014) gemaakt. Zijn voorstellingen komen voort uit een sterk fysieke en zintuiglijke benadering van existentiële onderwerpen. Met de focus op de relatie die ontstaat tussen de dansers en het publiek leveren zijn voorstellingen ieder een eigen perspectief door een krachtig samenspel van onderlinge, gelaagde en lichamelijke verbindingen. In 2009 won hij voor zijn werk de Dioraphte Stimuleringsprijs. While we strive, gaat op 17 april in het Chassé Theater in Breda in première.

Artists in Residence van ICKAmsterdam

Onder de noemer Artist in Residence begeleidt ICKamsterdam geselecteerde kunstenaars in het opbouwen van hun artistieke en zakelijke carrière. De choreografen kunnen hun talent ontwikkelen onder de vleugels van ons platform, zodat ze na een tweejarig verblijf gesterkt in de eigen kracht als maker én als zelfstandig ondernemer hun weg kunnen vervolgen. Op deze wijze wil ICKamsterdam duurzame relaties aangaan met de makers van vandaag en morgen. Jan Martens en Mor Shani zijn als laatste Holzinger en Schuitemaker voorgegaan als Artists in Residence en mogen zich nu Gastkunstenaars van ICKAmsterdam noemen.