Gouden Zwaan, Nederlandse Dansdagen, Prijs

Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015 bekend

Choreografen Arno Schuitemaker, Amos Ben-Tal en Loïc Perela zijn de drie genomineerden voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2015. Deze landelijke prijs van € 12.000,-, beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzondere en talentvolle choreograaf.

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen is bedoeld voor choreografen die al een aantal in het oog springende choreografieën heeft gerealiseerd, maar nog geen structurele subsidie ontvangt. De programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen kiest elk jaar, op basis van voordrachten uit het Nederlandse dansveld, drie genomineerden.

Arno Schuitemaker

Choreograaf Schuitemaker creëert al jaren choreografieën die een regelrechte vrucht zijn van deze tijd. Zijn werk toont ons in een uiterste abstractie de mens in de huidige samenleving die tegelijkertijd gefragmenteerd en verbonden is. Zijn choreografieën verleggen bijna ongemerkt grenzen tussen dansers onderling, tussen dansers en het publiek en tussen dans en wetenschap.

Amos Ben-Tal

Het multi-talent Ben-Tal ontlokte met zijn laatste werken een verfrissende relatie met zijn publiek. Zijn choreografieën vragen ter plekke van zowel dansers, als publiek een creatief actieve houding. Met zijn gearticuleerde bewegingstaal plaatst hij co-creatie verrassend in het middelpunt van zijn werk.

Loïc Perela

Choreograaf Perela ontwikkelde in de afgelopen jaren een subtiele en sensitieve danstaal die getuigt van een scherp oog voor compositie. Ondanks de bijna basale vorm van zijn werk, waarin de transformatie van simpele bewegingen een grote rol speelt, weet hij zijn publiek te raken en een sterke fysieke ervaring te geven.

Commissie van de Nederlandse Dansdagen

In september presenteren de genomineerden hun plannen voor een nieuw werk aan een commissie. De commissie, onder voorzitterschap van festivaldirecteur Peggy Olislaegers, bestaat uit Wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht, choreograaf Conny Janssen van Conny Janssen Danst, algemeen directeur Peggy van Sebillen van Zuiderlicht, docent Jan van Opstal van Toneelacademie Maastricht en directeur Branko Popovic van FashionClash. Tezamen zullen zij na dialoog met de drie makers de winnaar kiezen.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen

Tijdens de 18 editie van Festival de Nederlandse Dansdagen op 2, 3 en 4 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt. Het talent van de winnaar wordt beloond, en de € 12.000,- van de stad Maastricht wordt geïnvesteerd in het nog te creëren werk dat in 2016 tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première gaat.

Eerdere winnaars waren onder andere Muhanad Rasheed (2010), Joeri Dubbe (2011), Alida Dors (2012) en Giulio D’Anna (2013). De voorstelling Mum’s the Word van Cecilia Moisio, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 3 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen in première in Theater Kumulus.