Nominaties Zwanen 2019 bekend

Nominaties Zwanen 2019 bekend

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en Festival de Nederlandse Dansdagen (NDD) presenteren met trots de genomineerden voor de VSCD- Dansprijzen: de Zwanen. Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn Take Root van Imre van Opstal en Marne van Opstal voor Nederlands Dans Theater 1, Black Memories van AYA, Tafel van Vijf en BackBone en The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. 

Genomineerd voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de dansers Redouan Ait Chitt voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ Illusionary Rockaz Company, Chloé Albaret voor haar rol in de voorstelling Start to Finish van Nederlands Dans Theater 1 en Adi Amit voor haar rol in de voorstelling BROOS van Conny Janssen Danst. 

Op vrijdag 4 oktober worden tijdens het Gala van de Nederlandse Dans in Maastricht de winnaars bekend gemaakt. 

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’ 

The Way You Sound Tonight, choreografie: Arno Schuitemaker 

De jury: “The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker is een van die theaterervaringen waarvan je verlangt dat die eeuwig voortduurt. De dans, de enscenering van performers en publiek, de onafgebroken muziekstroom, het klopt allemaal. In deze voorstelling begint en eindigt alles met de golvende beweging van de dansers. Door de keuze van Schuitemaker voor een ‘akoestische danszaal’ word je als toeschouwer ondergedompeld in een verleidelijke en bijna extatische ervaring.” 

Black Memories van AYA, Tafel van Vijf en BackBone, concept, regie en choreografie: Herman van Baar, Wies Bloemen en Alida Dors

De jury: “Black Memories is een overrompelende voorstelling over de impact van kolonialisme en discriminatie en de roep om gelijkwaardigheid. Tussen de sterke spelscènes en energieke choreografieën van urban, moderne en traditioneel Afrikaanse dans wordt moeiteloos geschakeld. De performers zijn ijzersterk en representeren een generatie die verder kijkt dan hun neus lang is. Hun poging om elkaar te blijven begrijpen is hoopvol en aanstekelijk. Bewonderenswaardig is hoe die ontwapenende inzet doorwerkt als er direct na afloop in de zaal met het publiek in gesprek wordt gegaan.”

Take Root van Nederlands Dans Theater 1 (programma Second Nature), choreografie: Imre van Opstal en Marne van Opstal

De jury: “In Take Root word je vanaf het eerste moment meetrokken in de surrealistische danstaal van Imre van Opstal en Marne van Opstal. Take Root gaat over het verlies van houvast en ontworteling van de mens in deze tijd. De choreografen laten de voorspelbare logica achter, in een losse structuur weten ze tegelijkertijd een benauwde sfeer op te roepen. Imre van Opstal en Marne van Opstal tonen lef met hun voorstelling die zich als een landschap van prikkelende contrasten ontvouwt.”

Genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ 2019 

Adi Amit voor haar rol in BROOS van Conny Janssen Danst. Choreografie: Conny Janssen

De jury: “Met pretentieloze bescheidenheid nodigt Adi Amit de toeschouwer uit om bij haar te verpozen. Amit is een virtuoze danser maar weet op het toneel vooral ook mens te zijn en schept met haar genuanceerde belichamingen herkenning. In de voorstelling BROOS laat zij op een verbazingwekkend geloofwaardige wijze zien hoe het zou kunnen zijn om nog een keer als een kind de wereld te ontdekken of om als oudere op de wereld te staan.” 

Chloé Albaret voor haar rol in Start to Finish van Nederlands Dans Theater 1 Choreografie: Sol León en Paul Lightfoot

De jury: “Chloé Albaret is een van die dansers die geboren is om bij Nederlands Dans Theater op fenomenale wijze gestalte te geven aan de bijzondere choreografische visies die de kern van dit unieke gezelschap vormen. Want het eist de hoogste artistieke kwaliteiten van een danser om danstechnische exceptionaliteit te koppelen aan het uitzonderlijke niveau van expressiviteit dat gevraagd wordt. Dit seizoen blonk Albaret opnieuw uit met haar krachtige openingssolo in Start to Finish.” 

Redouan Ait Chitt voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ Illusionary Rockaz Company. Choreografie: Shailesh Bahoran

De jury: “Redouan Ait Chitt is een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser. Zijn souplesse, behendigheid, krachtige en overtuigende bewegingen dwingen respect af. Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft de danser een nieuwe dimensie en dynamiek waardoor balans en evenwicht een andere betekenis krijgen. 

Zo maakt hij in de met choreograaf Shailesh Bahoran gemaakte solo REDO zichtbaar dat wat in de samenleving nogal eens als een beperking wordt gezien, geen blokkade hoeft te vormen om te doen waarin je zelf gelooft.” 

De jury 

De VSCD-dansjury 2019 bestaat uit: Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel surplace, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theater Groningen en Marcelle Schots, danscriticus. 

De Zwanen 

De VSCD-Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de ‘Oscars’ van de Nederlandse dans genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. 

Festival de Nederlandse Dansdagen 

De VSCD-Dansprijzen worden uitgereikt op vrijdag 4 oktober tijdens het Gala van de Nederlandse Dans op het Festival de Nederlandse Dansdagen, het belangrijkste moment van het jaar voor de Nederlandse dans. Tijdens het festival in Maastricht, dit jaar van 1 t/m 6 oktober 2019, worden het erfgoed, de actualiteit en de toekomst van de dans gevierd. De Nederlandse Dansdagen tonen zowel opvallend werk van opkomende choreografen als indrukwekkende voorstellingen van de gevestigde dansgezelschappen: van urban dance en avant-garde tot klassieke en moderne dans. De kaartverkoop voor het festival start op woensdag 3 juli. 

Meer inspiratie