Met een carrière die zich uitstrekt over decennia, heeft Van Manen bijgedragen aan de evolutie van dans als kunstvorm.
Hans van Manen
Hans van Manen (1932) begint zijn danscarrière in 1951 bij het gezelschap van Sonia Gaskell. In 1952 gaat hij naar het Nederlandse Opera Ballet, waar hij in 1957 zijn eerste ballet Feestgericht choreografeert. Dit wordt meteen bekroond met de Staatsprijs voor Choreografie.
Hans van Manen bij Nederlands Dans Theater
Van Manen werkt hierna even bij het gezelschap van Roland Petit in Parijs, totdat hij in 1960 als danser en choreograaf bij het Nederlands Dans Theater begint. In 1961 wordt hij tevens artistiek leider van het gezelschap. Deze functie vervult hij tien jaar, tot 1971. Dan werkt hij twee jaar als freelancer, om vervolgens in 1973 in dienst te treden bij Het Nationale Ballet.
Hans van Manen bij Het Nationale Ballet
In 1988 gaat Van Manen terug naar het Nederlands Dans Theater, maar sinds 2005 is hij weer huischoreograaf van Het Nationale Ballet. Hier is hij nu nog steeds aan verbonden. Naast het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet heeft ook Introdans een aantal balletten van Hans van Manen op het repertoire staan.
Mondriaan van de dans
Het oeuvre van Hans van Manen telt ondertussen meer dan 120 balletten. Hans van Manen behoort tot de weinige choreografen die het moderne ballet – een combinatie van de academische ballettechniek met moderne dans – bij een groot publiek populair heeft weten te maken. Van Manen kreeg de naam ‘Mondriaan van de dans’ dankzij de heldere structuren en verfijnde eenvoud in zijn werken. Ook internationaal is de naam van Hans van Manen een begrip. Er zijn ruim vijftig buitenlandse gezelschappen die zijn balletten uitvoeren.
Choreografieën van Hans van Manen
Hans van Manen mocht vele prijzen in ontvangst nemen voor zijn choreografieën, waaronder de Sonia-Gaskell-prijs in 1991, de Deutsche Tanzpreis in 1993, de Bob Angelo Penning in 1996, de Erasmusprijs in 2000 en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award in 2004. In 2007, op zijn vijfenzeventigste verjaardag, is Van Manen benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor 'verdiensten van zeer exceptionele aard'.
Op woensdag 9 november gaat het tourneeprogramma van Het Nationale Ballet in première in Amare in Den Haag.
Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Alan Land bij het Nationale Ballet presenteert Alan Land de tentoonstelling ‘The Weight of Existence’.
In de documentaire op NPO van Het Nationale Ballet zien we de voorbereidingen en repetities voor de vernieuwde versies van de balletten van Hans van Manen.
De 88-jarige Hans van Manen is een van de meest succesvolle choreografen ter wereld. Zijn choreogafie Live uit 1979 is ongetwijfeld de meest legendarische.
‘‘Die column beschrijft de schoonheid en magie van een lege zaal en de belofte die een lege zaal herbergt,’’ luidt de tekst op de website van Droom Mee.
Deze 4 choreografen hebben onder andere gezorgd voor een grote verandering in de danswereld.
Het Nationale Ballet presenteert in het Holland Festival Van Manen, Forsythe en Arqués, met daarin drie uitzonderlijke premières van drie generaties.
Tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 wordt Brandsen geëerd voor zijn inzet bij Het Nationale Ballet.
Wederom werken in Dutch Doubles choreograaf en Nederlandse topmuzikant samen. Over vrijheid, spontaniteit, vriendschappen en een manifest voor excelleren.