Werken van Van Manen, Forsythe en Arqués in één voorstelling

Werken van Van Manen, Forsythe en Arqués in één voorstelling

Het Nationale Ballet presenteert in het Holland Festival Van Manen, Forsythe en Arqués, met daarin drie uitzonderlijke premières van drie generaties internationaal gevierde choreografen.

Het programma is slechts 6 keer te zien, er worden werken van Juanjo Arqués (Ignite), William Forsythe (Pas/Parts 2018) en Hans van Manen (Kleines Requiem) uitgevoerd.

William Forsythe- Pas/Parts 2018

Pas/Parts(1999) is een van de grootschalige balletten die William Forsythe voor het Parijse opera heeft gecreëerd. In 2016 maakte hij een nieuwe versie gemaakt van zijn meesterwerk voor San Francisco Ballet. Twee jaar later vernieuwde hij het stuk wederom In 2018 voor het Boston Ballet. Deze laatste versie Pas/Parts2018 is nu voor het eerst in Europa te zien bij Het Nationale Ballet. De witte belichting en het witte decor zijn erg typisch in combinatie met de elektronische muziek van Thom Willems, die verwijst naar Renaissancemuziek.

Hans van Manen-Kleines Requiem

In 1996 zette meesterchoreograaf Hans van Manen zijn stuk Kleines Requiemop het derde en vierde stuk van Górecki’s ‘Kleines Requiem für eine Polka’. De muziek is mysterieus. Het stuk is zowel somber als troostend. Afscheid, de dood en eenzaamheid komen voorbij tijdens de voorstelling. De dansers zijn overal op het podium, op of af, links of rechts. Ook zijn er dynamische duetten. Het decor en de kostuums zijn ontworpen door Keso Dekker. Het ballet komt nu voor het eerst op het repertoire van Het Nationale Ballet te staan.

Juanjo Arqués-Ignite

Juanjo Arqués haalde zijn inspiratie voor Igniteuit het beroemde schilderij ‘The Burning of the Houses of Lords and Commons’van William Turner. De choreograaf creëerde dit stuk voor Het Nationale Ballet in coproductie met Birmingham Royal Ballet. Turner heeft voor zijn schilderij kleurvlakken en effecten gebruikt die grenzen aan abstractie. Geïnspireerd door dit voorbeeld heeft Arqués heeft zich laten verleiden tot het maken van een werk dat een verhaal vertelt door de zintuigen aan te spreken. Kate Whitley bekend van de Circle Music Awards, (waar ze de award voor Emerging Talent heeft gewonnen), heeft de muziek gecomponeerd. 

Klik hier voor meer informatie en tickets!

Meer inspiratie