Juanjo Arqués genomineerd voor Golden Mask

Choreograaf Juanjo Arqués is genomineerd voor de Golden Mask Theatre Award, de meest prestigieuze Russische theaterprijs. De gastchoreograaf en voormalig danser bij Het Nationale Ballet ontving een nominatie in de categorie Beste Choreograaf.

Tevens is zijn ballet Minos, dat de spanjaard in 2010 choreografeerde voor Het Nationale Ballet genomineerd voor een Gold Mask. In 2015 kwam het op het repertoire van het Russische gezelschap Ballet Moskva die er nu een nominatie voor beste dansvoorstelling van het seizoen. voor hebben ontvangen. Minos is gebaseerd op de patronen uit een labyrint en de Griekse mythe van de Minotaurus.

Arqués  begon in 2004 als danser Het Nationale Ballet en woonachtig, en klom tot uiteindelijk tot de rang van tweede solist. Naast zijn carrière als danser ontwikkelde Arqués zich al snel tot choreograaf. Na het beëindigen van zijn danscarrière in 2012 legde hij zich volledig toe op choreograferen en breekt hij nu internationaal door.

Choreografieën

In 2001 maakte Arqués zijn eerste werk voor een choreografieworkshop van The English National Ballet. Ook bij Het Nationale Ballet maakte hij regelmatig creaties voor de jaarlijkse choreografieworkshop New Moves. Daarna volgden choreografieopdrachten voor speciale optredens van Het Nationale Ballet voor de avondprogramma’s Nieuwlichters en In Space. Voor Present/s in 2012 maakte hij Consequence en voor het programma Dutch Doubles in 2014 Roulette. De laatste was in samenwerking met beeldend kunstenaar Krijn de Koning. In 2015 creëerde hij Blink voor de Junior Company en Rewind voor Het Nationale Ballet, gedanst tijdens het Gala 2015. Internationaal werkte hij inmiddels met gezelschappen in onder andere de Verenigde Staten, Rusland, Slovenië, België, Spanje en Zwitserland.

Andere werken van Arqués

Arqués werkte verder mee aan de theatervoorstelling Vaslav, gebaseerd op Arthur Japins roman, en Oerforming Gender, een Europees dansproject in Bologna. In 2014 werd hij genomineerd voor de prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Op dinsdag 23 februari 2016 gaat het nieuwste werk van Juanjo Arques voor de Junior Company van Het Nationale Ballet in première. Deze choreografie wordt speciaal gecreëerd voor Jheronimus Bosch 500, een manifestatie ter herdenking van de 500ste sterfdag van de beroemdste middeleeuwse schilder van Nederland, Jheronimus Bosch.

Uitreiking & festival

De Golden Mask is de belangrijkste Russische prijs op het gebied van podiumkunsten. De winnaars worden in het voorjaar van 2016 bekend gemaakt in Moskou. De prijs wordt in 2016 voor de 22ste keer uitgereikt. Voor verdere informatie kijk op eng.goldenmask.ru.

Meer inspiratie