Hans van Manen ontvangt Eremedaille voor Kunst en Wetenschap

Hans van Manen ontvangt Eremedaille voor Kunst en Wetenschap

Gerenommeerd choreograaf Hans van Manen, recentelijk te zien in een interview bij het NPO-programma College Tour, ontving op maandag 19 februari 2018 in Paleis Noordeinde de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap. Van Manen kreeg deze onderscheiding van de Huisorde van Oranje vanwege zijn ‘enorme bijdrage aan de kunsten in Nederland en de balletdans in het bijzonder’.

Glansrijke carrière

De Eremedaille is geen Koninklijke onderscheiding, maar wordt wél door de Koning zelf verleend buiten de ministeriële verantwoordelijkheid of bemoeienis om. Eerder ontvingen onder meer NDT-choreograaf Jirí Kylián (2008) en balletdanseres Alexandra Radius (1999) de Eremedaille.

Dit is niet de eerste ‘grote’ onderscheiding die Van Manen ontvangt. Eerder ontving hij de Erasmusprijs (2000) en werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2007). Afgelopen jaar werd Van Manen tevens benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres in Montpellier (Frankrijk) én ontving hij op eigen bodem de oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertdirecties.

Van Manen in het theater: seizoen 2018-2019

Van Manen heeft al meer dan 125 balletten op zijn naam staan, waaronder de bejubelde ‘5 tango’s’ en een van zijn eigen favorieten: ‘sarcasmen’, aldus Van Manen in het interview bij College Tour. Zijn choreografieën worden door ruim vijftig gezelschappen wereldwijd gedanst. Momenteel is hij nog steeds als vaste choreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet. Hier zijn twee van zijn choreografieën te zien in het nieuwe seizoen: ‘Ode aan de Meester’, in het theater vanaf februari 2019 en ‘Van Manen, Forsythe, Arqués’ vanaf juni 2019.

 

Meer inspiratie