Hans van Manen

Hans van Manen te gast in College Tour

Meesterchoreograaf Hans van Manen, momenteel bij Het Nationale Ballet, is begin februari 2018 te gast in het tv-programma College Tour. In College Tour interviewt presentator Twan Huys samen met studenten grootheden uit hun vakgebied. Als ‘Mondriaan van de dans’ heeft Van Manen een ongekende stempel gedrukt op de dans in Nederland.

Over de ‘Mondriaan van de dans’

Van Manen wordt gezien als de grootste Nederlandse choreograaf aller tijden met 125 balletten die door ruim vijftig gezelschappen wereldwijd worden gedanst. Meerdere internationale sterren hebben zijn balletten vertolkt, waaronder Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev. Zoals elke grote choreograaf heeft Van Manen graag een muze, op dit moment prima ballerina Igone de Jongh.

Een gelauwerde Van Manen

Afgelopen jaar werd Van Manen 85 jaar, maar hij denkt nog lang niet aan stoppen. College Tour interviewt deze meesterchoreograaf in Amsterdam, de smeltkroes van zijn succes in de danswereld. Van Manen ontving vanwege zijn betekenis voor de dans talloze prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Op zijn vijfenzeventigste verjaardag werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. In 2017 ontving Van Manen tevens de titel Commandeur des Arts et de Lettres, de hoogste onderscheiding op cultuurgebied in Frankrijk.

De opname is op donderdag 8 februari en deze kun je bijwonen, meld je daarvoor aan via de website. De uitzending is op zondag 11 februari, 21.05 uur op NPO 2.

Meer inspiratie