Hans van Manen. foto: Michael Graste

VSCD Oeuvreprijs voor Hans van Manen

Meesterchoreograaf Hans van Manen (1932) ontvangt aankomend weekend de VSCD Oeuvreprijs tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen. Van Manen is gezichtsbepalend geworden voor de danskunst, wat altijd zo zal blijven. Deze prijs erkent de grote invloed hiervan en wordt officieel uitreikt op zaterdag 7 oktober tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.

Tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans danst Het Nationale Ballet Sarcasmen van Hans van Manen, uitgevoerd door eerste solisten Igone de Jongh en Marijn Rademaker. Ook Introdans danst die avond een werk van Hans van Manen (Polish Pieces). Daarnaast zijn er optredens van Nederlands Dans Theater en Scapino Ballet Rotterdam. 

Het VSCD-bestuur over Hans van Manen

De oeuvreprijs wordt incidenteel door het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties toegekend. “Al ruim zestig jaar creëert Hans van Manen baanbrekende choreografieën waarmee hij een belangrijke impuls heeft gegeven aan de ontwikkeling van de danskunst in binnen- en buitenland. Zijn invloed is onuitwisbaar. Van Manens werk voert terug naar de essentie van wat dans is, eenvoudig, krachtig en puur, een kunstvorm die de ziel raakt. Hij heeft de liefde met al zijn passie en spanningen op het podium gebracht, vaak met humor. De heldere lange lijnen die doorbroken worden, zoals het onweer op een zonovergoten dag, herkent iedereen als het werk van deze ware meesterchoreograaf.”

De VSCD Oeuvreprijs is in het verleden uitgereikt aan Guus Hermus (1988), Alexandra Radius & Han Ebbelaar (1989), Peter Oosthoek (1993), Ton Lutz (1995), Dora van der Groen (1997), Jirí Kylián (2002), Rudi van Dantzig (2003), Hans Croiset (2004), Gustav Leonhardt (2006), Frans Brüggen (2007), Freek de Jonge (2008), Joop van den Ende (2011) en Youp van ’t Hek (2016).

Meer inspiratie