Choreograaf Hans van Manen weigert Turkse ere-onderscheiding

Choreograaf Hans van Manen weigert Turkse ere-onderscheiding

De Turkse staat wil choreograaf Hans van Manen (83) eren met de titel ‘Choreograaf van de Eeuw’, maar van Manen weigert deze aan te nemen.

Van Manen was de afgelopen zestig jaar werkzaam bij Het Nationale Ballet en het Nederlandse Dans Theater. Inmiddels is hij een van de meest toonaangevende choreografen van Nederland en heeft hij internationaal ook veel succes. In 2007 kreeg Van Manen al een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’, waarbij hij werd benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse leeuw. Toch weigert hij nu een Turkse eretitel.

Gemuilkorfde media

Waarom Van Manen deze ere-onderscheiding weigert, legt hij uit op NPO Radio 1. “Om de doodeenvoudige reden dat kranten worden gemuilkorfd en journalisten die gewoon hun werk doen in de gevangenis terechtkomen,” wil hij niks met het de prijs te maken hebben. Met deze uitspraak doelt hij onder andere op de arrestatie van de Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar, die onlangs in Turkije werd gearresteerd nadat zij op Twitter kritiek had geleverd op de Turkse president Erdogan.

Eigen belang

Van Manen keurt de gebrekkige persvrijheid in Turkije af, maar geeft aan dat hij niet per se een signaal wil geven met het weigeren van de prijs. Hij heeft de prijs vooral afgewezen omdat hij dat voor zichzelf van belang achtte. Dat zijn dansgroep en de directie van de prijs mogelijk gedupeerd zijn door zijn weigering, betreurt hij wel.

Bron: NOS

Meer inspiratie