Hans van Manen. © Bibi Neuray

Van Manen ontvangt hoge Franse onderscheiding

De Nederlandse choreograaf Hans van Manen is in Montpellier benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres. Hij ontvangt daarmee hoogste onderscheiding op cultuurgebied in Frankrijk. Er zijn internationaal vijftig balletgezelschappen die dansen van de rijk gelauwerde Van Manen uitvoeren. De vaste choreograaf van Het Nationale Ballet is de eerste Nederlandse podiumkunstenaar die de Franse staatstitel krijgt.

De onderscheiding wordt door het Franse Ministerie van Cultuur toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd. De uitreiking gebeurde 4 juli 2017 tijdens het festival Montpellier Danse. Daar treedt het Nationale Ballet op met werken van de choreograaf. Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, reikte de onderscheiding uit aan Van Manen. Bij de onderscheiding was minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwezig.

Van Manen van grote betekenis voor de dans

Van Manen ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. Recent dansten zowel het prestigieuze Bolshoi Ballet in Moskou als het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg zijn werk.

Vanaf september brengt het Nationale Ballet een hommage aan de 85-jarige choreograaf, getiteld Ode aan de meester.

 

Meer inspiratie