Hans van Manen. © Bibi Neuray

Internationale carrièreprijs voor Hans van Manen

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het nationale Ballet, ontvangt op zondag 31 juli 2016 de internationale dansprijs Grand Prix à la Carrière in Cannes, Frankrijk. Van Manen ontvangt de carrièreprijs als zijnde ‘de grote Nederlandse choreograaf met een uitzonderlijk belanghebbende carrière'. 'Zijn omvangrijke en gevarieerde oeuvre hebben de afgelopen decennia een verregaande invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne ballet in Europa.’

Een 14-koppige jury van internationale danscritici, die allen bijdragen leveren aan het internationale danstijdschrift BALLET2000 en schrijven voor andere internationale (dans)publicaties als New York Times, Financial Times, Wall Street Journal en Dancing Times UK, kennen de prijs toe aan Van Manen, die wordt uitgereikt tijdens het Prix Ballet 2000 Gala in het Palais des Festivals in Cannes, Frankrijk. Tijdens het Prix Ballet 2000 Gala zijn er ook prijzen voor de beste dansprestaties van het afgelopen theaterseizoen en oeuvreprijzen voor sterdansers Diana Vishneva, Aurélie Dupont en Friedemann Vogel.
 
Eerdere winnaars van de Grand Prix à la Carrière zijn legendarische ballerina’s Maya Plisetskaya, Alicia Alonso, Rosella Hightower, Violette Verdy en balletdanser Vladimir Vasiliev.

Hans van Manen

Van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft 125 balletten gecreëerd en zijn er ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’.

Recent wijdde het prestigieuze Marijinski Ballet in Sint-Petersburg nog een heel programma aan zijn werk en ontving het programma een nominatie voor de belangrijkste Russische theaterprijs de Golden Mask

Meer inspiratie