Home » Reportage
Hans van Manen Live choreografie legendarisch

Legendarische choreografieën: Live door Hans van Manen

De 88-jarige Hans van Manen is een van de meest succesvolle choreografen ter wereld. Hij heeft meer dan 125 balletten gemaakt, waarvan Live ongetwijfeld de meest legendarische is. Van Manen maakte deze choreografie in 1979 als onderdeel van het avondvullende Live/Life.

Unieke combinatie

De choreografie Live is uniek door het gebruik van live camerabeeld in combinatie met een liveoptreden. Tijdens dit videoballet werd de danseres gefilmd en tegelijkertijd werd dit op beeld geprojecteerd op een groot scherm op het podium. Vandaag de dag is het gebruik van livestreams niet meer weg te denken, maar in 1979 was wat er in deze choreografie gebeurde vrij uniek. Alle mogelijkheden van de camera in die tijd werden tijdens het optreden benut.


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Ontroerende choreografie

De wisseling in de choreografie tussen het live beeld op het doek en de danseres op het podium met een rood pakje op het podium werkt fascinerend. Er wordt gebruik gemaakt van de techniek van de camera door in te zoomen op heen hand of pols, wat interessante beelden oplevert. De choreografie zorgde bij veel mensen ook voor ontroering.

Onlineprogramma’s

In het najaar van 2020 was de vernieuwde versie van Live te zien via Het Nationale Ballet.  Wie weet dat de choreografie nog vaker te zien gaat zijn, tot die tijd kun je je vermaken met de andere onlineprogramma’s van Het Nationale Ballet. 

Bronnen:

Cultureelpersbureau, operaballet, theaterencyclopedie

 

Meer inspiratie