Hans van Manen repeteert samen met Rachel Beaujean Sarcasmen met dansers Jozef Varga en Floor Eimers

Het Nationale Ballet met Hans van Manen te zien bij NPO2

Choreograaf Hans van Manen is ondanks zijn hoge leeftijd nog zo vaak mogelijk bij de repetities van zijn balletten te vinden. Deze zomer wordt hij 89 jaar, maar daar laat hij zich niet door tegenhouden. Zijn balletten zijn wereldwijd nog steeds in trek. Het Nationale Ballet heeft in zes weken tijd, met de solisten en de jonge talenten van de junior company, een aantal hoogtepunten van Van Manen opnieuw ingestudeerd. Altijd in aanwezigheid van de oude maestro. De repetities van balletten als Sarcasmen en Déjà vu zijn vastgelegd in de documentaire Hans van Manen; van oud naar jong, te zien op zondag 4 april om 18.25 uur bij de NTR op NPO2.

Oude opnames en aantekeningen

Om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke uitvoeringen te blijven, wordt samen met balletmeester Rachel Beaujean vaak naar oude opnames gekeken en worden zelfs oude aantekeningen geraadpleegd. Toch is Van Manen niet te beroerd om details in zijn eigen balletten te veranderen. “Soms vind ik dat het te traag gaat en verzin ik er nog wat bij, het zijn tenslotte stukken van gemiddeld 30 jaar oud.”   


 

Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Streamingvoorstellingen

Het gezelschap wordt door de coronacrisis gedwongen om in een bubbel te werken. De bijna 80 dansers zijn in groepen opgedeeld. Elke groep studeert ander repertoire in. Omdat het optreden voor publiek er voorlopig niet in zit, worden er streamingvoorstellingen georganiseerd. Voor de dansers is dit de enige manier om nog een beetje in vorm te blijven. Groeien doen ze dit jaar niet, aldus directeur Ted Brandsen. “In feite staan ze stil. En stilstand voor dansers betekent achteruitgang.”

Nieuwe uitvoeringen op NPO2 extra

Direct na Hans van Manen; van oud naar jong zijn op NPO 2 extra de nieuwe uitvoeringen van Van Manens klassiekers Sarcasmen en Déjà vu te zien, door Het Nationale Ballet. Meteen daarna volgen twee uitvoeringen van de choreograaf, uitgevoerd door het Bayerisches Staatsballett: Black cake. Het is een choreografie gemaakt voor het dertigjarig bestaan van het Nederlands Dans Theater en Concertante. Het blok wordt afgesloten met een oud tv-ballet uit 1961: Kain en Abel.

“Mijn dans gaat altijd over seks, dat moet je niet tonen maar dat moet je zijn. Je kan alleen maar sexy zijn als je het ritme voelt.” – Hans van Manen

Foto: Altin Kaftira

Hoofdsponsor Nationale Opera & Ballet

nationale opera & ballet hans van manen houthoff

Meer inspiratie