Nationale Balletacademie

De Nationale Balletacademie is als enige dansopleiding in Nederland gelieerd aan Het Nationale Ballet. De academie leidt jonge getalenteerde dansers op tot het allerhoogste niveau en brengt hen de professionele standaard bij die vereist is om te kunnen dansen bij Het Nationale Ballet of andere topballetgezelschappen.

De eerste fase van de Balletacademie is de vooropleiding die bestemd is voor kinderen vanaf tien jaar en die zeven of acht jaar duurt. De eerste twee jaren lopen parallel met groep 7 en 8 van het basisonderwijs, de volgende vijf of zes jaren met het HAVO of VWO van het voortgezet onderwijs. In het programma zijn regulier- en balletonderwijs geïntegreerd. In het laatste jaar van de vooropleiding zijn de selecties voor de HBO-fase van de Nationale Balletacademie.

Tijdens de HBO-fase leren studenten de vaardigheden die vereist zijn bij topgezelschappen. Hiernaast volgen de studenten lessen zoals spitzentechniek, krachttraining, repertoire en improvisatie en theorievakken als anatomie en blessurepreventie en dans- en cultuurgeschiedenis. Buiten het vastliggende van het studieprogramma is het mogelijk om een persoonlijk studietraject te volgen.

Het Nationale Ballet speelt tijdens de opleiding ook al een belangrijke rol. Het gezelschap is namelijk betrokken bij de selecties en de samenstelling van het programma en het docententeam, maar studenten dansen soms ook al mee in enkele producties van het gezelschap.

 Kijk voor meer informatie op de website van Nationale Balletacademie.

Sefton Clarke
Interview - 23 aug 2022

Sefton Clarke werkt als personal trainer bij Het Nationale Ballet, de Nationale Balletacademie en de Health Club Jordaan in Amsterdam.

Applaus Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Foto Antoinette Mooy
Review - 18 dec 2019 - Joanna Fox

Dansersfonds ’79 viert zijn veertigjarig jubileum met een extra feestelijke Nederlands Balletgala. Naast de vele hoogtepunten valt er ook een prijzenregen.

cover boek ballet recepten Maricelle Peeters Balletstudio Le Rêve uit Rotterdam
Reportage - 12 nov 2018

Balletstudio Le Rêve uit Rotterdam is de trotse uitgever van het balletboek Balletrecepten en is geschreven door eigenaresse en docente Maricelle Peeters.

Winnaars De Zwanen 2018 Stephen Shorpshire Foundation Guido Dutilh Nederlands Dans Theater 1 NDT
Nieuws - 15 okt 2018

Op 12 oktober zijn De Zwanen uitgereikt op het Gala van de Nederlandse Dansdagen.

Timothy van Pouke élevee corps de ballet alexandra radiusprijs 2018
Nieuws - 10 sep 2018

De jonge Nederlander Timothy van Poucke, danser in het corps de ballet van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2018.

Canadees danstalent in Welcome Canada!
Nieuws - 27 jan 2016

Van 28 januari  t/m 20 februari vindt het Holland Dance Festival plaats in Den Haag. In de voorstelling Welcome Canada! maakt het publiek kennis met jong Nederlands en Canadees danstalent.

Nieuws - 3 sep 2015

Heb jij het gezien? Afgelopen donderdag waren de drie balletzusjes Anakha (11), Sámanja (13) en Matchima (15) te gast bij Jinek. Vader Stefan Flos vertelt over zijn petitie voor een OV-studentenkaart voor jong dans- en muziektalent.

Junior Company Blink Juanjo Arques
Review - 15 feb 2015

De tweede stop van het tourneeprogramma van de Junior Company is theater De Meerse in Hoofddorp. Hier genoot het publiek op donderdag 12 februari van Balletklassiekers en moderne meesters.

Nieuws - 6 nov 2014

Aanstaande zaterdag 8 november kunnen jonge dansers en hun ouders een kijkje nemen bij de Nationale Balletacademie in Amsterdam tijdens de open dag.

Nieuws - 21 okt 2014

Marijn Rademaker wordt met ingang van 1 januari 2015 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Rademaker, nu eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett, wordt beschouwd als de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment.

Pagina's

Abonneren op Nationale Balletacademie