Home » Review
Applaus Han Ebbelaar en Alexandra Radius. Foto Antoinette Mooy

Extra feestelijk Nederlands Balletgala van Dansersfonds ’79

Nederlands Balletgala - diverse dansgezelschappen
Joanna Fox

Gezien: 14 november 2019

Dansersfonds ’79 viert zijn veertigjarig jubileum met een extra feestelijke Nederlands Balletgala. Het publiek smult meteen van een deel uit Black Cake van Hans van Manen. Dit chique ballet, uitgevoerd door Introdans, is het begin van een bruisende avond vol hoogtepunten. Ook valt er een prijzenregen in aanwezigheid van Prinses Beatrix en Prinses Margriet.

Een van de hoogtepunten is de dansfilm Voorbij gegaan.  In 1979 vieren sterdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar hun 20-jarig dansersjubileum. Rudi van Dantzig creëert Voorbij gegaan als geschenk voor Radius en Ebbelaar. Het vraagt technisch een enorm hoog niveau. Daarbij danst het koppel met een trefzekere schoonheid. In datzelfde jaar richten Radius en Ebbelaar Stichting Dansersfonds ’79 op.

Prijzenregen

Igone de Jongh en Fred Berlips, beiden ex-solisten van Het Nationale Ballet, ontvangen de Prijs van Verdiensten. Eerste soliste Igone de Jongh nam onlangs afscheid van Het Nationale Ballet. Fred Berlips is een geliefde docent aan de Nationale Balletacademie. Roel Voorintholt ontvangt de Speciale Prijs. Mede door hem is Introdans een vooraanstaand Nederlands dansgezelschap geworden. De Aanmoedigingsprijs is voor danser Elias Boersman. Hij is net afgestudeerd van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Enkele hoogtepunten

Petricor (geur van aarde) is een prachtige choreografie van Lucinda Childs. Childs is de grande dame van Minimal Dance. Razendsnelle danspatronen verschuiven langzaam in volgorde. Knap uitgevoerd door Introdans. Twee groepen wisselen elkaar ongemerkt af. Een groep danst in kleurige kostuums, de andere in donkere. De subtiele wisseling met een slingerbeweging tussen twee rijen is briljant van eenvoud.

Scapino Ballet Rotterdam danst Holland van Ed Wubbe. De Nederlandse aard van vrijheid en tolerantie naast sobere kneuterigheid is vlijmscherp in dans vertaald. Dat kan ook niet anders met een hecht dansgezelschap van veelzijdige dansers. Op de achtergrond zien we de hemel met donkere wolken, geschilderd naar Van Ruysdael.  Beklemmende wolken in een weidse hemel weerspiegelen het oer-Hollande karakter.

Het Nationale Ballet danst onder meer Trois Gnossiennes van Hans van Manen. In dit duet mogen we nog een allerlaatste keer genieten van het bijzondere optreden van topdanseres Igone de Jongh. Vanavond treedt zij op samen met de veelbelovende Jakob Feyferlik.

Nederlandse Balletgala vol uitbundige kwaliteit

Het Nederlands Balletgala 2019  biedt een prachtige momentopname van de huidige danskunst in Nederland. Het was een fantastische avond vol uitbundige kwaliteit. En ongelooflijk fijn om zoveel uiteenlopende talenten en gezelschappen op hetzelfde danspodium te zien.

Het Nederlandse Balletgala 2019 is mede mogelijk gemaakt door het optreden van: Het Nationale Ballet, Scapino Ballet Rotterdam, Introdans, Conny Janssen Danst, Junior Company van Het Nationale Ballet en de Nationale Balletacademie. 

Nederlands Balletgala 2020 vindt plaats op maanadg 16 november 2020 in het DeLaMar Theater in Amsterdam | Website

Meer inspiratie