Home » Review
Foto Nederlands Balletgala 2018

Nederlands Balletgala koestert topkwaliteit danskunst

Nederlands Balletgala 2018 van Stichting Dansersfonds ’79
Joanna Fox

Gezien: 19 november 2018, Internationaal Theater Amsterdam

In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix presenteren geliefd balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar de 21e editie van een sprankelend Nederlands Balletgala, namens Stichting Dansersfonds ’79. Na de uitreiking van drie speciale dansprijzen volgt een ruimhartig dansprogramma uitgevoerd door Nederlandse balletgezelschappen. Plus een unieke dansfilm.

Het Dansersgala 2018 is tevens een hommage aan Ted Brandsen, die als artistiek directeur van Het Nationale Ballet (HNB) dit gezelschap met grote inzet wist te plaatsen tussen de internationale top als The Royal Ballet, l’Opera National de Paris en het New York City Ballet. Brandsen is ook oprichter van de Junior Company.

Brandsen: ‘Kunst vertegenwoordigt het beste wat een mens tot stand kan brengen. Kunst doet je anders naar dingen kijken. Kunst verbindt, zorgt ervoor dat je […] samen met anderen tegelijkertijd emoties kunt voelen, geroerd kunt zijn.’

Dansprijzen

Alexandra Radius deelt dit jaar drie speciale dansprijzen uit. De Aanmoedigingsprijs is voor veelbelovend danstalent Fay van Baar, sinds 2015 danseres bij het Nederlands Dans Theater. De Speciale Prijs is voor Francis Sinceretti, voorheen onder meer eerste solist bij Het Nationale Ballet en nu nog steeds betrokken en actief in film en theater. De Prijs van Verdienste is voor danseres Vérine Bouwman, sinds 2003 verbonden aan Introdans. De jury noemt Bouwman ‘overtuigend en integer.’

Aanstormend en ervaren danstalent

56 balletstudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag openen het balletprogramma met een wals uit het Zwanenmeer van Rudi van Dantzig. Hoewel de allerjongste danseres met haar open blik en zelfverzekerde houding meteen alle harten steelt, komen alle aanstormende danstalenten dankzij choreografe en docente Esther Protzman volledig tot hun recht. Dat belooft wat.

Het rijk gevarieerde dansprogramma, samengesteld door Ebbelaar, toont verder Replay van Brandsen. HNB-topsolisten Igone de Jongh en Vito Mazzea brengen de innerlijke zoektocht in relatie tot de ander ontroerend mooi tot uitdrukking. Lange lijnen en vertrouwelijke kleine gebaren wisselen elkaar af totdat de dansers elkaar vrijlaten.

Eigenwijze danssolo en vrolijk dansspel

Hierna danst veelzijdige danser Vincenzo Turiano / Introdans met veel ironie en superlenige sprongen Les Bourgeois, op muziek van Jacques Brel in een eigenwijze choreografie van Ben van Cauwenbergh.

Het jazzy In the Future (finale) van Hans van Manen / Junior Company HNB, is mede dankzij het verrassend kostuumontwerp van Keso Dekker een optisch dansspel tussen rood en groen en dansers en toeschouwers. Het maakt me supervrolijk.

Unieke dansfilm

Verrassend hoogtepunt van de avond is de dansfilm La Notte (1988) in regie van Berend Boudewijn. In La Notte van Nils Christe, dansen Radius en Ebbelaar de verdrietige ontrafeling van een liefdesrelatie op muziek van Frans Liszt. Opvallend is de onderlinge vertrouwelijkheid waarmee het mooie danskoppel in dialoog met elkaar danst. Dit zie je zelden op het danspodium. Ook blijft de specifieke en gearticuleerde dansstijl van deze legendarische dansers op het netvlies hangen waardoor alles duidelijk te volgen is. La Notte is een voltreffer die lang blijft nagalmen.

Mannenduet en romantische pas de deux

Two and Only van jong talent Wubkje Kuindersma, is een veelgeprezen mannenduet en gezet op twee songs van Michael Benjamin. HNB-dansers Jozef Varga en Timothy Poucke tonen in een eigentijdse en veelzeggende danstaal hoe een relatie ook na afloop in herinnering toch een rol blijft spelen.

Dit wordt afgewisseld met de witte pas de deux uit La Dame aux Camélias. een romantisch ballet van John Neumeier. Vol passie en met veel techniekbeheersing dansen HNB-topsolisten Anna Tsygankova en James Stout, de ontluikende liefde tussen twee hechte zielen. Hij draagt haar op handen in vele hoge balletliften.

Tedere tweestrijd

Even indrukwekkend is het duet The Swimmer uit de extravagante dansvoorstelling TING! van Ed Wubbe / Scapino Ballet Rotterdam. Op muziek van The Nits dansen doorgewinterde dansers Bonnie Doets en Mischa van Leeuwen een grillig duet. Als Doets stijl achterover valt en Van Leeuwen haar net op het laatste moment opvangt, slaat de rauwe sfeer plotseling -TING!- om in tederheid.

In Déja Vu van Van Manen geven HNB-dansers Floor Eimers en Edo Wijnen in een gelijkwaardige tweestrijd elkaar onderhuids er flink van langs. Uiteindelijk vallen beide danstalenten aan weerszijden van het podium uitgeput op de grond. Enorm grappig en tegelijk pijnlijk herkenbaar.

Liefdesduet en dansperikelen

In het prachtige liefdesduet Schubert, dansen Yukino Takaura en Olivier Coeffard op topniveau. Zij verstrengelen zich in steeds weer andere omhelzingen vanuit wisselende perspectieven. Deze bijzondere choreografie is van Paul Lightfoot, artistiek directeur Nederlands Danstheater en zijn creatieve partner Sol Léon.  

Lieder eines Fahrenden Gesellen van Jiri Kylian op de gelijknamige liederencyclus van Gustav Mahler, vormt de afsluiter van dit imponerende Nederlandse Balletgala. Tien Introdansers waaronder prijswinnares Vérine Bouwman, dansen met veel verve in koppels de verschillende liefdesperikelen, van je volledig afgewezen voelen tot groot liefdesgeluk.

Danskunst van topkwaliteit

Van pril danstalent tot geroutineerde topdanser en van klassiek ballet tot hedendaagse danskunst, Stichting Dansersfonds ’79  koestert met veel liefde de rijkdom aan danstalent in Nederland en presenteert met het Nederlands Balletgala danskunst van topkwaliteit. Een rijke, inspirerende en energie gevende ervaring.

Het volgende Nederlands Balletgala en tegelijk het 40-jarig jubileum van het Dansersfonds ’79, is op donderdag 14 november 2019 in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Stichting Dansersfonds ’79, opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar is een Culturele ANBI. Voor informatie over doelstellingen, toekomstige Balletgala’s, andere activiteiten of de mogelijkheden om Stichting Dansersfonds ‘79 te ondersteunen. Ga naar de website van Stichting Dansersfonds ’79.

Meer inspiratie