balletgala stichting dansersfonds 79 prijzen aanmoediging speciaal verdienste

Winnaars Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 bekend

Op 19 november zijn op het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79 de speciale prijs, de prijs van verdienste en de aanmoedigingsprijs uitgereikt. De 21e editie van het Balletgala werd dit jaar opgedragen aan artistiek-directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen. Brandsen werd geëerd voor zijn grote inzet, waardoor hij Het Nationale Ballet naar de nationale top heeft weten te brengen.

Speciale Prijs voor Francis Sinceretti

De Speciale Prijs ging dit jaar naar oud-balletsolist Francis Sinceretti. Sinceretti was van 1971 tot 1986 de eerste Solist bij Het Nationale Ballet. Nadat hij in 1986 stopte als danser bleef hij zich inzetten in het artistieke vak. Zo begon Sinceretti als docent aan de Nationale Balletacademie en de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Volgens de jury is zijn werk ‘altijd indringend en relevant’.

Prijs van verdienste voor Vérine Bouwman

De prijs van verdienste gaat naar danseres Vérine Bouwman. Bouwman komt van oorsprong uit Nijmegen en was leerling op de Nationale Balletacademie. Na haar opleiding liep Bouwman stage bij Introdans, waarna zij er in 2006 officieel deel van uitmaakte. De jury: “Ze gebruikt haar danstechnische kwaliteiten intelligent, efficiënt en met een uitstekend gevoel voor persoonlijke nuancering. Dat maakt haar theatrale presentatie altijd overtuigend, integer en zonder overbodig uiterlijk vertoon.”

Aanmoedigingsprijs voor Fay van Baar

De aanmoedigingsprijs is dit jaar voor danseres Fay van Baar. Van Baar volgde haar dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Op haar negentiende volgde Van Baar haar stage op de Kirov Academy of Ballet in Washington. In 2015 sloot Van Baar zich aan bij het Nederlands Dans Theater 2. De jury hoopt dat zij in de toekomst de getoonde veelzijdigheid van haar talent verder zal ontwikkelen en daartoe ook alle kansen zal krijgen.

De jury bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.

Bron:
Operaballet, Nieuws

Meer inspiratie