Dunja Jocic 155 Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018 Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018

Winnaars prijzen Nederlandse dansdagen bekend

Op vrijdag 12 oktober zijn de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof te Maastricht: de prestigieuze Zwanen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018 voor veelbelovend choreografietalent, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018 voor veelbelovende makers van jeugddans en de De Châtel Award, uitgereikt door Krisztina de Châtel.

Het Gala van de Nederlandse Dansdagen is een feestelijke avond, waarop dansers, choreografen en publiek samen de prestaties binnen de Nederlandse dans vieren. Daarnaast hebben een aantal toonaangevende gezelschappen alvast een voorproefje laten zien van komend seizoen.

Prijzen van de Nederlandse Dansdagen

De prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018 is toegekend aan Dunja Jocic. Uit het Juryrapport: 'Het is een maker die werkt vanuit de intelligentie van het lichaam en zeer complexe bewegingen creëert, maar tegelijkertijd het publiek hard in de ziel raakt, ontroerd. Een maker van deze tijd, die de prijs verdiend en gestimuleerd moet worden om dit mooie en krachtige werk voort te blijven zetten.'

De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018 is toegekend aan 155. Uit het Juryrapport: Naast een duidelijke artistieke signatuur is hun thematiek waardevol op meerdere vlakken. Want wie herkent zich niet in de wens en de constante poging om vat te krijgen op het bestaan, als is het maar een klein beetje. In ieder geval een jong publiek, want die liggen aan hun voeten.

Dunja Jocic

In 2007 maakte Dunja haar eerste werk No flowers, please dat werd uitgeroepen tot Best Choreography, Public Award en de Special Award for Innovation op het Festival van Choreographic Miniatures in Belgrado. In 2013 werd ze genomineerd voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ voor haar rol in Midnight Rising van Guy & Roni. In 2016 ontving ze de BNG Bank Dansprijs voor Excellent Talent en choreografeerde ze La Mode, een stuk van Tomoko Mukaiyama met dansers van Spellbound Dance Company in Rome.

155

155 is een formatie creatieve vrienden met een gedeelde passie voor bewegingsvormen, muziek, film, bizarre humor en kunst. Door samen te zijn en nieuw werk te blijven maken zijn zij inmiddels (op)gegroeid naar een groep die voorstellingen, films en acts maakt door dans, video en komedie op unieke wijze te combineren. De jongens zijn echter allen begonnen met B-boying. Hiphop biedt ze van alle ‘bestaande’ stijlen de meeste vrijheid en zal altijd in een of andere vorm een weg terugvinden naar hun werk.

Meer inspiratie