Winnaars De Zwanen 2018 Stephen Shorpshire Foundation Guido Dutilh Nederlands Dans Theater 1 NDT

Dit zijn de winnaars van De Zwanen 2018

Op vrijdag 12 oktober zijn de belangrijkste dansprijzen van ons land uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Dansdagen in Theater aan het Vrijthof te Maastricht: de prestigieuze Zwanen, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2018 voor veelbelovend choreografietalent, de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2018 voor veelbelovende makers van jeugddans en de De Châtel Award, uitgereikt door Krisztina de Châtel.

Het Gala van de Nederlandse Dansdagen is een feestelijke avond, waarop dansers, choreografen en publiek samen de prestaties binnen de Nederlandse dans vieren. Daarnaast hebben een aantal toonaangevende gezelschappen alvast een voorproefje laten zien van komend seizoen.

De Zwanen

De Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansproductie 2018' is toegekend aan We Are Nowhere Else But Here van Stephen Shropshire Foundation in coproductie met Korzo producties. Juryrapport: ´Een indringend duet van choreograaf Shropshire dat boeit door zijn eenvoud: in een expliciete en dramaturgisch meesterlijke greep blijven de dansers lange tijd hand in hand met elkaar verbonden en passeert in deze verhouding een heel leven. Steeds weer zoeken zij elkaars lijven op, keren zich toe en wenden zich af.'

Danser Guido Dutilh kreeg de Zwaan voor 'meest indrukwekkende dansprestatie 2018' voor zijn rol in Wir sagen uns Dunkles van Nederlands Dans Theater 2. Juryrapport: 'Guido Dutilh trekt, opkomend uit de donkerte van het toneel, al direct de aandacht van de toeschouwer en weet met zijn loepzuivere precisie en gepassioneerde interpretaties een sfeer van mysterie te creëren. Dutilh krijgt en neemt in deze choreografie van Marco Goecke alle ruimte om zijn technische excellentie én zijn virtuositeit te tonen. Zijn solo in deze productie is dan ook een parel.´

Stephen Shropshire Foundation

Tussen 2009 en 2012 was Shropshire de artistiek directeur van Noord Nederlandse Dans in Groningen. In 2016 werd zijn gelijknamige stichting opgericht om de voortdurende ontwikkeling en presentatie van nieuw choreografisch werk te versnellen. In 2017 ontving Shropshire een speciale ereprijs van het Dansersfonds '79 voor de 'consistente esthetische harmonie in zijn werk'. In 2018 werd zijn werk We Are Nowhere Else But Here genomineerd voor de VSCD 'Zwan' voor de meest indrukwekkende dansvoorstelling van 2017.

Guido Dutilh

Guido Dutilh heeft is zijn danscarrière begonnen op de Nationale Balletacademie. Na zijn opleiding heeft hij nog gedanst  bij Het Nationale Ballet en Canada’s National Ballet School. Vanaf augustus dit jaar danst Dutilh bij Het Nederlands Danstheater 1. Hiervoor heeft Dutilh danservaring opgedaan bij Het Nederlands Dans Theater 2.