Marijn Rademaker is de nieuwe eerste solist van het Nationale Ballet

Marijn RademakerMarijn Rademaker wordt met ingang van 1 januari 2015 eerste solist bij Het Nationale Ballet. Rademaker, nu eerste solist bij het Duitse Stuttgarter Ballett, wordt beschouwd als de beste Nederlandse balletdanser ter wereld van dit moment. Rademaker maakte zijn overstap naar het gezelschap bekend in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Marijn Rademaker is de eerste Nederlandse danser in de rang van eerste solist, sinds Boris de Leeuw in 1995 promoveerde tot eerste solist.
Marijn maakt iIn februari 2015 zijn debuut bij Het Nationale Ballet in het programmaJewels van George Balanchine.

Marijn Rademaker:

“Ik ben ontzettend blij om, na bijna 15 jaar Stuttgarter Ballett, thuis in Nederland bij het Nationale Ballet te komen dansen. Na een aantal keren terug geweest te zijn om te gasteren heb ik gemerkt dat ik Nederland heel erg mis en dat ik me in het gezelschap ontzettend thuis voel.”

Ted Brandsen, directeur Het Nationale Ballet:

“Ik ben zeer verheugd met de komst van Marijn Rademaker naar Het Nationale Ballet. Hij is zonder twijfel de beste klassieke Nederlandse danser ter wereld van dit moment. Hij is een indringende danser die het publiek in vervoering weet te brengen door een bijzondere combinatie van sublieme klassieke ballettechniek, een zeer grote intuïtieve muzikaliteit en een intens charisma.

Het maakt van Marijn niet alleen een gedroomde balletprins maar ook een sublieme vertolker van het neoklassieke en moderne balletrepertoire van choreografen als Hans van Manen, George Balanchine en John Neumeier.”

Biografie Marijn Rademaker

Marijn Rademaker (Nijmegen, 1981) had als kleine jongen talent voor sport en deed aan voetbal en tennis. Zijn ouders gaven hem uiteindelijk toch op voor balletles, omdat hij thuis altijd dansjes door de woonkamer maakte op klassieke muziek. Na zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie in Amsterdam en aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem studeerde hij in 2000 af aan de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na zijn opleiding trad hij in dienst van het Stuttgarter Ballett, waar hij in 2006 werd bevorderd tot eerste solist.

In 2011 debuteerde Marijn als gastsolist bij Het Nationale Ballet als Prins Florimund in The Sleeping Beauty. Sindsdien danste hij als vaste gastsolist in Notenkraker & Muizenkoning en de Gala-programma’s van Het Nationale Ballet. Marijn heeft in zijn carrière al vele prijzen ontvangen voor zijn werk als balletdanser.