Timothy van Pouke élevee corps de ballet alexandra radiusprijs 2018

Timothy van Pouke winnaar Alexandra Radiusprijs 2018

De jonge Nederlander Timothy van Poucke, danser in het corps de ballet van Het Nationale Ballet, is de winnaar van de Alexandra Radiusprijs 2018. Van Poucke ontving de prijs, € 2500,- en een kunstwerk, uit handen van Alexandra Radius tijdens het feestelijke Gala van Het Nationale Ballet op zaterdag 8 september 2018 in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

De jury noemt deze jonge danser "Buitengewoon getalenteerd (...) Hij beschikt nu al over een opvallend goede techniek, is bijzonder muzikaal en – zeer belangrijk in het klassieke ballet – een uitstekende partner. (...) gecombineerd met zijn grote charisma en innemende toneelprésence." De prijs werd dit jaar voor de 30ste keer uitgereikt.

Timothy van Poucke:

"Dit zag ik niet aankomen. Om zo vroeg in mijn carrière deze prijs uit handen van de legendarische Alexandra Radius te krijgen is een ongelofelijke eer. Het stimuleert mij nog meer om hard te werken en mijn dromen waar te maken!"

Uit het juryrapport:

"Steeds onderscheidde de jonge danser zich door zijn uitzonderlijke talent. Klap op de vuurpijl was zijn vertolking van Basilio, de mannelijke hoofdrol in Don Quichot (...) De jury prijst de moed van de artistieke directie van Het Nationale Ballet – Ted Brandsen en Rachel Beaujean – om Timothy en zijn danspartner Salome Leverashvili al op deze jonge leeftijd die kans te bieden.
Zijn fantastische vertolking van Basilio, maar ook alle andere rollen die hij in het vorige seizoen danste, bewijzen hoe buitengewoon getalenteerd deze jonge danser is en hoe uitstekend hij getraind is aan de Nationale Balletacademie. Hij beschikt nu al over een opvallend goede techniek, is bijzonder muzikaal en – zeer belangrijk in het klassieke ballet – een uitstekende partner. Dat gecombineerd met zijn grote charisma en innemende toneelprésence maakt dat de jury van de Alexandra Radius Prijs deze belangrijke onderscheiding dit jaar met groot genoegen toekent aan Timothy van Poucke."

De jury van de Alexandra Radius Prijs bestond dit jaar uit: Alexandra Radius (voormalig eerste soliste van Het Nationale Ballet), Caroline Sayo Iura (voormalig eerste soliste van het Nationale Ballet en balletmeester van de Junior Company), Astrid van Leeuwen (dansjournalist), Frederik Redelé (lid van de balletcommissie) en Marlene Zweedijk-Tjoe-Nij Jan Haars (vriend van Het Nationale Ballet).

Timothy van Poucke - biografie

De in Woerden geboren Timothy van Poucke (21) begon op zijn tiende te dansen bij de Nationale Balletacademie. In 2016 werd hij aangenomen bij de Junior Company van Het Nationale Ballet, waar hij al na een jaar, op 19-jarige leeftijd, de overstap maakte naar Het Nationale Ballet in de rang van élève. Inmiddels is hij gepromoveerd tot de rang van corps de ballet. Als leerling aan de Nationale Balletacademie deed hij al mee in de grote klassieke producties van Het Nationale Ballet; Notenkraker & Muizenkoning, Het Zwanenmeer, Giselle, La Dame aux Camélias en ging hij mee op internationale tournees van de productie Cinderella(Hong Kong, London). In 2017 ontving Van Poucke de aanmoedigingsprijs van Stichting Dansersfonds '79.

De Vrienden van Het Nationale Ballet

Een van de jaarlijkse hoogtepunten is de uitreiking van de Alexandra Radius Prijs die uitgaat naar de meest opvallende danser(es) uit het tableau van Het Nationale Ballet. Een initiatief van de ruim 2000 balletliefhebbers die zich verenigen in de Vrienden van Het Nationale Ballet. De steun van de Vrienden aan het enige klassieke balletgezelschap van Nederland is zeer belangrijk en wordt steeds belangrijker. Zo doen de Vrienden veel meer

Meer inspiratie