Jessica Xuan in Sleeping Beauty. Foto Viktor Viktorov

Jessica Xuan wint goud bij de Internationale Balletcompetitie

Een Grand Sujet danseres van Het Nationale Ballet, Jessica Xuan, heeft goud gewonnen bij de Internationale Balletcompetitie van Varna. Deze Bulgaarse balletcompetitie wordt twee keer in het jaar gehouden. Er doen 150 dansers mee uit maar liefst 40 landen. Deze ballet competitie wordt ook wel de Olympiade van het ballet genoemd.

Drie competitierondes vol ballet

Xuan won deze competitie nadat zij in twee weken drie competitierondes danste. Na deze rondes belandde zij met drie andere danseressen in de finale. De Grand Sujet danseres danste onder andere stukken uit Het Zwanenmeer, Giselle en The sleeping beauty. Ook danste zij twee moderne stukken uit Embers van Ernst Meisner en Step Addition van Sebastian Galtier.

Een groep illustere dansmeesters

Xuan mag zich nu aansluiten bij een groep illustere winnaars zoals: Mikhail Baryshnikov, Sylvie Guillem, Vladimir Vasiliev, Natalia Makarova, Aurelie Dupont en Eva Evdokimova.

Jessica Xuan bekend uit Bloed, Zweet en Blaren

Jessica Xuan zette zich vooral in het voetlicht bij het Nederlandse publiek dankzij reality-tv. Namelijk met de serie Bloed, Zweet en Blaren, waarin het een aantal danser van Het Nationale Ballet werden gevolg. Xuan, toen nog dansend bij de junior company, was een van hen. Xuan, geboren in Bejing, kreeg aan het einde van haar aflevering het goede nieuws te horen dat zij in het nieuwe seizoen aan de slag mocht bij Het Nationale Ballet. Nu vier jaar later heeft de ballerina zich al weten op te ontwikkelen tot Grand Sujet. Een promotie die ze dit jaar kreeg na haar debuut als Aurora in The Sleeping Beauty. Xuan heeft naast  haar ballet carrière een food, fashion & lifestyle blog: A Little Coco Time.  

Meer inspiratie