Marijn Rademaker in La Dame aux Camélias. Foto Angela Sterling

Topdanser Marijn Rademaker eindigt professionele danscarrière

Marijn Rademaker, eerste solist bij Het Nationale Ballet, stopt met dansen. Een terugkerende knieblessure heeft hem doen besluiten om per direct zijn danscarrière te beëindigen. Rademaker blijft wel nog aan Het Nationale Ballet verbonden als assistent balletmeester. 

“Het is natuurlijk ontzettend jammer dat ik vanwege mijn terugkerende knieblessure vroegtijdig moet stoppen met dansen. Maar ik heb een prachtige en lange carrière gehad en kijk er met trots en plezier op terug. Nu is het tijd voor iets nieuws en ik ben heel blij en trots dat ik mijn ervaring mag doorgeven als assistent balletmeester bij Het Nationale Ballet.” Aldus Rademaker.

Bijzondere Nederlandse balletdanser

Rademaker won in april van dit jaar nog de Grand Prix tijdens het DANCE OPEN festival in Sint Petersburg en in juni dit jaar was hij genomineerd voor de prestigieuze Russische dansprijs de Benois de la Danse, ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd, in de categorie ‘beste danser’. Ook directeur van Het Nationale Ballet Ted Bransen roemt Rademakers danskwaliteiten: “Marijn is de meest bijzondere Nederlandse balletdanser van de afgelopen jaren en dit gedwongen afscheid van het podium gaat mij zeer aan het hart. Hij heeft enorme pech gehad door zijn blessure en dat is heel droevig. Ik zal zijn kunstenaarschap op het toneel missen, maar dit is een vak waar dit soort dingen helaas kunnen gebeuren."

Afscheid van dansliefhebbend publiek

Marijn neemt op zondagmiddag 16 september 2018 afscheid van het publiek. Hij zal dan, direct aansluitend op het programma The New Classics, nog eenmaal dansen op het podium van Nationale Opera & Ballet te Amsterdam. Voor zijn afscheid danst hij de balletten Ssss… van Edward Clug en samen met danspartner Igone de Jongh de ‘witte’ pas de deux uit La Dame aux Camélias. Direct na zijn succesvolle debuut als Armand in La Dame aux Camélias werd Rademaker in 2006 bevorderd tot eerste solist bij het Stuttgarter Ballett. Tijdens dit programma danst hij nog eenmaal, samen met danspartner Igone de Jong, de ‘witte pas de deux’ uit dit wereldberoemde ballet. 

Wel benadrukt Bransen dat Rademaker weliswaar afscheid neemt van het toneel en van het publiek, maar niet van het vak. "Ik ben blij dat Marijn bij ons blijft en voor het vak behouden blijft en dat hij zijn bijzondere kennis door kan geven aan een nieuwe generatie dansers. Het is voor hem een overgang naar een andere fase waarin hij veel zal kunnen doen voor de balletwereld.”

Meer inspiratie