Cinedans

Cinedans is het enige dansfilmfestival van Nederland en claimt het grootste en meest gevarieerde ter wereld te zijn. In het twaalfde jaar van zijn bestaan brengt Cinedans een keur aan films over dans, maar ook dans die speciaal is gemaakt voor film. Deze dansfilms (de zogenaamde shorts), waarbij beweging, camera en montage een doelbewuste interactie met elkaar aangaan, zijn nog steeds favoriet. Ze worden in bundels aangeboden. Daarnaast is er ook de jaarlijkse première van Point Taken, een serie dansfilms van Hollandse bodem.

Cinedans – Dance On Screen Festival

Tijdens Cinedans – Dance on Screen Festival staat de dansfilm centraal. Daaronder verstaat Cinedans het wezenlijk samengaan van twee disciplines: dans en film. Tijdens het festival ligt de focus op choreografieën speciaal gemaakt voor camera en bijzondere filmadaptaties van bestaande dansvoorstellingen. Daarnaast zijn er documentaires te zien die het leven en werk van belangwekkende danskunstenaars in beelden vangen. In totaal worden gedurende vier dagen zo’n zestig korte en lange films uit binnen- en buitenland gepresenteerd. Bovendien is er een randprogramma waarbij binnen- en buitenlandse deskundigen workshops verzorgen en deelnemen aan paneldebatten.

Nieuwe media in Cinedans

Makers blijven zoeken naar innovatieve middelen om hun verhalen te vertellen. Nieuwe media en moderne technieken hebben nadrukkelijk hun intrede gedaan in de wereld van de dansfilm. Het gaat niet meer alleen om beweging die vastgelegd is op het witte doek. Het gaat steeds vaker om autonome kunstwerken zoals (interactieve) installaties, videoclips en andere verschijningsvormen. Cinedans volgt ook deze ontwikkelingen op de voet. Daarmee is Cinedans een uniek festival, zowel in Nederland als daarbuiten.

Cinedans on Tour

Buiten het vierdaagse festival in Amsterdam is er ‘Cinedans on Tour’. Daarvoor stelt Cinedans voor diverse festivals en andere culturele evenementen een speciaal dansfilmprogramma samen, waardoor gedurende het hele jaar een selectie van dansfilms op tournee gaat door Nederland en ver daarbuiten.

Cinedans
Nieuws - 23 mrt 2022

Ook dit jaar presenteert Cinedans een interdisciplinair programma waar de twee bewegingskunsten, dans en film, bij uitstek een verbintenis aangaan.

Tremble, Jessica Wright, Morgann Runacre-Temple
Nieuws - 23 feb 2021

Cinedans FEST’21 vindt plaats van 26 t/m 28 maart in Eye Filmmuseum Amsterdam en online. In drie dagen tonen zij 114 films uit 36 landen.

MA Celia Rowlson-Hall
Nieuws - 15 dec 2020

Geen kerstballet dit jaar, maar wél mooie films. Cinedans presenteert op 26, 27 en 28 december een speciaal Cinedans WEB winterspecial, helemaal gratis.

Soul Chain
Nieuws - 10 mrt 2020

Dansfilms van makers over de hele wereld, dat is wat we kunnen gaan zien tijdens het Cinedans FEST eind deze maand.

festival cinedans agenda film dans tip workshop
Nieuws - 29 jan 2019

Van 8 tot en met 10 maart 2019 vormt EYE Filmmuseum de uitvalbasis van de Practice & Potential editie van Cinedans, hét festival voor dans op film.

Still uit Catharsis van Veronika Akopova
Nieuws - 16 mrt 2017

De jury heeft Catharsis van Veronika Akopova uitgeroepen tot de beste studenten-dansfilm van het Cinedans Dance on Screen Festival 2017.  In totaal werden 66 films ingestuurd door studenten uit 26 verschillende landen.

Nieuws - 16 feb 2017

Van 9 t/m 12 maart 2017 vindt de veertiende editie van het Cinedans - Dance on Screen Festival plaats in EYE Filmmuseum, Amsterdam. Met focus op Practise & Potential: nieuwe ontwikkelingen en werkwijzen in de dansfilm en interactieve presentatievormen in Nederland.

Approaching the Puddle - Sebastian Gimmel (winnaar Cinedans Student Award 2016), bron: Cinedans
Nieuws - 22 jun 2016

Cinedans Dance on Screen Festival zoekt voor de komende editie (8 tot en met 12 maart 2017) weer shorts, features, animaties, muziek video’s, stereoscopic (3d)/2K/4K film, VR films, documentaires, performance relay’s, installaties en ander werk! 

Nieuws - 17 sep 2015

Dans en film komen samen tijdens de dertiende editie van festival Cinedans. Ook dit jaar vindt er weer een dansfilmcompetitie plaats. Tot 1 oktober is er nog de mogelijkheid om dansfilms of – documentaires in te sturen.

The Lady in Black Ann Van den Broek Lisa Boerstra
Nieuws - 1 apr 2015

Donderdagavond 2 april om 23.00 uur wordt de dansdocumentaire The Lady in Black van regisseuse Lisa Boerstra uitgezonden op NPO2 in Het Uur van de Wolf. The Lady in Black gaat over de dansers en hun choreografe Ann Van den Broek.

Pagina's

Abonneren op Cinedans