Tremble, Jessica Wright, Morgann Runacre-Temple

Cinedanst FEST ’21 komt eraan: hét festival voor dansfilms

Foto: Tremble,  regisseur/choreograaf: Jessica Wright, Morgann Runacre-Temple

Cinedans FEST’21 vindt plaats van 26 t/m 28 maart in het Eye Filmmuseum Amsterdam en online. In maart van 2020 zou eigenlijk de 17e editie plaatsvinden, maar deze werd geannuleerd vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus. Dit jaar organiseert Cinedans een korte Corona-proof “inhaal” editie waarin zij niet eerder vertoonde onderdelen van ’20 presenteren en aanvullen met nieuwe films. Omdat de toekomst in relatie tot het virus twijfelachtig is, zal het festival ook online gepresenteerd worden op de website van Cinedans.

Interdisciplinair programma

Cinedans FEST’21 presenteert een interdisciplinair programma waarbij twee bewegingskunsten, dans en film, zich samenvoegen tot een eigen genre: de dansfilm. Cinedans toont de dansfilm in al zijn vormen en laat daarmee de nieuwste ontwikkelingen zien op gebied van het genre. In drie dagen worden de internationale shorts competitie, de International Student Competition, The Best of Covid 19-dance-shorts en de state of the art van de Nederlandse dansfilm getoond. In samenwerking met internationale partners wordt een aantal Specials gepresenteerd, zoals de Hong-Kong special, als hart onder de riem van deze kunstenaars en hen in de internationale schijnwerpers te zetten. Daarnaast ook XXXplicit dance met films van kunstenaarscollectieven van over de hele wereld die hun werk specifiek hebben gewijd aan het vastleggen van erotische dans.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Premières

De volgende films beleven onder andere hun Nederlandse première: Downriver, van de Zwitserse choreograaf Andrea Boll, Isotopes of Soul van regisseur Marinus Groothof en choreograaf Dunja Jocic, Tremble van de regisseurs/choreografen Jessica Wright en Morgann Runacre met dansers van het Scottish Ballet en Taxi! van choreograaf/regisseur Celia Rowlson-Hall (VS). Daarnaast presenteert Cinedans de Nederlandse premières van twee documentaires: Being Jérôme Bel (FR, 2019, 79’) van de regisseurs Sima Khatami en Aldo Lee over enfant terrible van de dans en 'antiregisseur' Jérôme Bel, en Weizman: Before / After (NL, 2020, 54’) door regisseur Willem Baptist over de worstelingen van artistiek leider van Noord Nederlands Toneel Guy Weizman bij het maken van zijn nieuwe voorstelling Before / After ten tijde van de pandemie.

The Circadian Circle, Gary Stewart

Foto: The Circadian Circle, regisseur/choreograaf: Gary Stewart

Multimedia kunstenaar Karel van Laere

Cinedans FEST’21 toont in drie dagen 114 films uit 36 landen. Naast de filmprogrammering presenteren ze een performance van multimedia kunstenaar Karel van Laere. Op Cinedans WEB publiceren ze gelijktijdig interviews met makers, tonen ze eerder werk van deze makers en streamen ze live de Q&A’s en talks. Cinedans is dé centrale plek in Amsterdam, en de enige organisatie in Nederland, die zich sinds 2003 volledig richt op de dansfilm en presentatie, ontwikkeling en internationale spreiding van het genre samenbrengt.

Electric Swan,  Konstantina Kotzamani

Foto: Electric Swan, director: Konstantina Kotzamani

Over Cinedans

De organisatie rust op vier pijlers: Cinedans FEST, Cinedans LAB, Cinedans TOUR en Cinedans WEB. Cinedans FEST presenteert jaarlijks een exclusief dansfilmprogramma in Eye Filmmuseum Amsterdam. Hier tonen ze de dansfilm in al zijn verschijningsvormen en bieden ze inzicht in de nieuwste ontwikkelingen van het genre. Vanuit Cinedans LAB vinden de educatie- en talentontwikkelingsactiviteiten plaats, met als kernwaarden: kennismaken, bekwamen en excelleren. Cinedans TOUR verspreidt de dansfilm in samenwerking met tal van nationale en internationale partners. De jongste tak van Cinedans is Cinedans WEB: het online platform voor kennisdeling, speciale programmering en ontsluiting van het archief.

Meer weten? Neem een kijkje op de site van Cinedans.

Meer inspiratie