Cinedans

State of the art van de internationale dansfilm tijdens 18e editie CineFEST

Ook dit jaar presenteert Cinedans een interdisciplinair programma waar de twee bewegingskunsten, dans en film, bij uitstek een verbintenis aangaan. Verbinding, vernieuwing en meerstemmigheid staan centraal in deze 18e internationale editie. Wat kun je nog meer verwachten?

Hans van Manen 90 jaar

In juli 2022 wordt choreograaf Hans van Manen 90 jaar. Regisseur Willem Aerts volgde het icoon van de internationale danswereld in de aanloop naar deze mijlpaal. Op Cinedans FEST ’22 zal in zijn aanwezigheid, de premiere van de documentaire Hans van Manen - Just dance the steps door Willem Aerts over deze grootmeester van de Nederlandse Dans getoond en gevierd worden!

State of the art van de internationale dansfilm

Vijf dagen lang wordt de state of the art van de internationale dansfilm gepresenteerd. Gezamenlijk met dancescreen - IMZ International Music + Media Centre wordt dit jaar ook de internationale dansfilmcompetitie gepresenteerd. Dancecreen wordt iedere drie jaar georganiseerd in samenwerking met een internationaal dansfilmfestival en vindt dit jaar voor de 16e keer plaats.

Beste filmische voorstellingsregistraties

Ook wordt voor het eerst Performance Relay Competition gepresenteerd waarin de beste filmische voorstellingsregistraties van de afgelopen twee jaar gepresenteerd worden. De volgende producties zijn al geselecteerd: POLITICAL MOTHER: The Final Cut (regie & choreografie Hofesh Shechter), Stranger Than Paradise van het Oostenrijkse Liquid Loft (regie & choreografie Chris Haring) en Swan Lakes (regie Gauthier Dance / Eric Gauthier met de choreografieën van Cayetano Soto, Hofesh Shechter en Marco Goecke).

Vernieuwing in het klassieke ballet

De special Ballet Unleashed gaat over vernieuwing in het klassiek ballet, als kunstvorm en instituut. In de special Black Dance Matters en de Salon Hiphop & Romanticism Now! zet Cinedans aan tot bewustzijn, waarbij een historisch perspectief en reflectie op diversiteit in de dans en maatschappij wordt geboden. De special XXXplicit Dance, geïnspireerd op de historische relatie tussen seks en dans, bevat films van kunstenaarscollectieven en regisseurs van over de hele wereld, alleen in de cinema te zien!

Dansfilms in binnen- en buitenland

Dit jaar wordt speciale aandacht besteedt aan de dansfilm uit Taiwan. De Taiwanese dansfilm is in opkomst en kenmerkt zich door een opvallende dans- en filmtaal waarin westerse en Aziatische invloeden samenkomen. Met de New Dutch Shorts wordt een brede selectie van dansfilms van eigen bodem getoond. Er worden veel dansfilms gemaakt in Nederland en het maken van films behoort inmiddels tot de reguliere beroepspraktijk van dansmakers. Op het programma staan o.a. Crow (regie Robin Boissevain & choreografie Brecht Louwerens)

The Power of Paralysis (regie & choreografie Miloushka Bokma), STOMPEN (Dansgroep 155, regie Thomas Bos & choreografie Erik Bos), Walk in Line (regie & choreografie Rutkay Özpinar), Bboys X Ballet Variation (regie & choreografie Joseph Simon) en Puinhoop (regie Thabi Mooi & choreografie Maite Levy & Nikki Meierink).

Documentaires

Cinedans presenteert ook uitzonderlijke documentaires die inzicht bieden in de werkwijze van choreografen en dansers, of een bijzonder project of dansstroming belichten. Op het programma staan onder meer het uiterst actuele Why We Fight van regisseur Mirjam Devriendt en choreograaf Alain Platel, met medewerking van beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere. Ailey van regisseur Jamila Wignot over de oprichter van het Alvin Ailey American Dance Theater, een toevluchtsoord voor zwarte kunstenaars die de Afro-Amerikaanse identiteit door middel van dans tot uitdrukking brachten. En A Delicate Balance van regisseur Christine Chevarie-Lessard over de dromen en verwachtingen van vier adolescente dansers aan de École supérieure de ballet du Québec.

Virtual Reality focus en Moving Media 

Met de Virtual Reality focus en het Moving Media Installatieprogramma wordt innovatief interdisciplinair werk getoond, dat crossmediaal is en dwarsverbanden legt tussen de disciplines. Er zullen (interactieve) installaties van onder andere Sabine Molenaar, Lunatics & Poets, Keez Duyves en Anouk van Dijk te zien zijn. De volgende projecten zijn onder meer in het VR programma opgenomen:

Fugue (regie Michel Reilhac & choreografie Yoann Bourgeois, Constellation of the flesh (regie Mária Júdová & choreografie Choy Ka Fai) en Astrolabe (regie Daniel Belton / Good Company & choreografie Xiao Ke x Zi Han).   

In het online festivalprogramma zullen alle films in de shorts competitie en de New Dutch-selectie worden gepresenteerd, aangevuld met alle geselecteerde Performance Relay producties en verschillende documentaires. Het programma wordt gecomplementeerd met een uitgebreid randprogramma met lezingen, workshops, pitches, Q&A’s en gratis vertoningen voor professionals en het brede publiek. 

Cinedans FEST ’22 vindt van 22 t/m 26 juni plaats in Eye Filmmuseum Amsterdam, het A-Lab én online.

Cinedans

Meer inspiratie