Home » Reportage
Misty Copeland

5 powervrouwen in de danswereld

Ieder jaar staat Internationale Vrouwendag in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Ook in de danswereld zijn er heel wat krachtige vrouwen die een prominente positie hebben bereikt in hun vakgebied en hard hebben gewerkt voor een prachtige carrière. Hier lees je de bijzondere verhalen van vijf sterke danseressen.

1. Misty Copeland

Misty Copeland schreef geschiedenis doordat ze de eerste Afro-Amerikaanse solist werd bij de American Ballet Theatre, één van de meest toonaangevende balletgezelschappen van de Verenigde Staten. Als je professioneel balletdanser wil worden, dan moet je eigenlijk rond je 4e al beginnen, maar Misty begon pas met ballet op haar 13e. In die periode had haar familie het financieel lastig en sliep ze samen met haar vijf broers en zussen in aftandse motels. Drie maanden naar haar eerste balletles danste ze al op spitzen en een jaar later was ze professioneel aan het dansen. In 2015 bevorderde ze tot eerste solist. President Obama heeft haar zelfs benoemd tot de ‘President of Fitness, Sports and Nutrition’. Misty heeft allerlei prijzen gewonnen en is daarnaast auteur van haar memoir en best-seller Life in Motion en de twee kinderboeken Firebird en Ballerina Body.

Misty CopelandFoto: Gilda N. Squire (Gildasquire) [CC BY-SA]

2. Igone de Jongh

Igone de Jongh is misschien wel de bekendste Nederlandse ballerina. Vorig jaar oktober is ze op 40-jarige leeftijd gestopt bij Het Nationale Ballet. Een flinke leeftijd voor een ballerina, maar ze heeft een lange en mooie carrière bij het gezelschap gehad. Na het afronden van de Nationale Balletacademie begon ze op haar 18e als élève bij Het Nationale Ballet. In zes jaar tijd klom ze op tot eerste solist. In de zestien jaar dat ze eerste solist was, heeft ze veel hoofdrollen kunnen dansen. Naast haar balletcarrière verscheen ze ook op televisie als jurylid bij het SBS-6 programma Dance Dance Dance. Nu danst Igohne als zelfstandig danseres.

Igone de JonghFoto: Wikipedia [CC BY]

3. Anna Pavlova

De Russische Anna Pavlova wordt door veel mensen beschouwd als één van de beroemdste ballerina’s aller tijden. Ze studeerde af aan de Imperial Ballet School en kwam bij het balletgezelschap van het Marijinsky Theater terecht. De grote doorbraak van Anna was toen ze de rol danste van De Stervende Zwaan in 1905. Vanaf 1911 was ze voortdurend op tournee door Europa. Overal waar Anna kwam, was ze voorpaginanieuws. Als ballerina deed ze iets ongebruikelijks: ze startte haar eigen balletgezelschap zodat ze zelf choreografen en dansers kon kiezen. In 1931 kreeg ze helaas een longonsteking waardoor ze op vijftigjarige leeftijd overleed.

Anna PavlovaFoto: Wikipedia [CC BY]

4. Martha Graham

Martha Graham was een Amerikaanse choreografe en danseres die als de grondlegger van moderne dans wordt beschouwd. Vaak wordt er over haar gezegd dat ze van onschatbare waarde is geweest voor de dansgeschiedenis. Ze staat bekend om haar authentieke bewegingstaal die expressionistisch en experimenteel van aard was. Haar geheel eigen ontwikkelde ‘Grahamtechniek’ verspreidde zich wereldwijd. Deze techniek legt de nadruk op het ritme van de ademhaling waarbij de buik het centrum van het lichaam is. Martha heeft in haar leven maar liefst 176 balletten gemaakt. In 1991 stierf ze op 97-jarige leeftijd in New York.

Martha GrahamFoto: Yousuf Karsh [CC BY]

5. Ginger Rogers

De Amerikaanse Ginger Rogers was actrice, danseres en zangeres. Ze is het meest bekend als duo met haar danspartner Fred Astaire. In de jaren ’30 waren ze hét danskoppel wereldwijd. Samen hebben ze in maar liefst tien dansfilms gedanst in een periode van zes jaar.

Ginger RogersFoto: Geproduceerd door RKO pictures en aangeleverd aan CINEGRAF Magazine (Wikipedia)

Meer inspiratie