Soul Chain

Cinedans FEST: de dansfilm highlights van 2020

Dansfilms van makers over de hele wereld, dat is wat we kunnen gaan zien tijdens het Cinedans FEST eind deze maand. Cinedans staat voor de ontwikkeling van de dansfilm als eigentijds genre: fysiek, beeldend, dynamisch en tegelijkertijd poëtisch. Het is alweer de 17e internationale editie van Cinedans FEST en ook dit jaar staat er weer heel wat moois op het programma.

Cinedans: film + dans

Cinedans is Nederlands enige organisatie die gericht is op de dansfilm. Ze tonen dansfilms in allerlei vormen waardoor ze inzicht bieden in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dit specifieke genre. 

Een breed aanbod

Het festival zal gaan plaatsvinden van 25 tot en met 29 maart in het Eye Filmmuseum. Op het programma staat onder andere de vertoning van verschillende korte films, documentaires en filmspecials. De films dragen diverse thema’s uit, zoals genderdiversiteit, geestelijke en lichamelijke beperkingen, en betekenis en historie van de zwarte identiteit. 

Uitgelicht

Een kleine greep uit het programma:

1. Hong-Kong Azië/ Jumping Frames
Precies een jaar na de start van de protesten tegen de beperkende maatregelen van China in Hong Kong, richt Cinedans zich op de stemmen van Hong Kong-artiesten die dansfilm en VR (virtual reality) kiezen als een medium voor expressie.

Hong Kong 9 dansfilmBeeld uit de film '9'
 
2. Black Light Dance
Cinedans haakt aan bij de themamaand van Eye over ‘black cinema’ getiteld: Black Light. Ze presenteren dansfilms met Afrikaanse dans waarin ook wordt onderzocht welke invloed deze stijl heeft gehad op de ontwikkeling van de urban dansstijlen van nu. In een tweede programma wordt de focus gelegd op recente ontwikkelingen op het gebied van dans in Afrika.

ZombiesBeeld uit de film 'Zombies'
 
3. Documentaires en features
Cinedans presenteert een aantal bijzondere documentaires die inzicht bieden in de werkwijze van choreografen en dansers, of een dansproject of dansstroming belichten.  
Soul ChainBeeld uit de film 'Soul Chain'

Meer dan film alleen

Naast filmvertoningen zullen er ook geldprijzen worden uitgereikt voor de beste dansfilms. Voor dit genre is het zelfs het hoogste prijsgeld ter wereld dat zal worden weggegeven. Ook is er een tentoonstelling van interactieve installaties en VR en wordt er een gratis randprogramma aangeboden. Enthousiast geworden? Het tijdschema kun je vinden op de website.

UPDATE: CINEDANS gaat niet door in verband met de maatregelen rondom het coronavirus.

Meer inspiratie