Still uit Catharsis van Veronika Akopova

Veronika Akopova wint Cinedans Student Award 2017

Op vrijdag 10 maart is de winnaar van de Cinedans Student Award 2017 bekend gemaakt in EYE Filmmuseum, Amsterdam. Een speciaal samengestelde jury heeft Catharsis van Veronika Akopovauitgeroepen tot de beste studenten-dansfilm van het Cinedans Dance on Screen Festival 2017. 

In totaal werden 66 films uit 26 verschillende landen ingezonden waaruit Cinedans een selectie maakte. Deze 12 beste studentenfilms worden op het festival getoond - een reeks zeer diverse en verrassende dansfilms, van studenten uit verschillende disciplines.
Een speciaal samengestelde jury, bestaande uit Ernie Tee (script coach, script editor en dramaturg), Katja Heitmann (choreografe, winnaar Prijs van de Nederlandse Dansdagen ‘16) en Abdelhadi Baaddi (allround performer o.a. bij ISH) maakte op vrijdagavond in EYE de winnaar bekend. 

De jury over Catharsis

Catharsis laat mooi zien hoe dans en film samen kunnen gaan. Terwijl een intrigerende choreografie wordt uitgevoerd in een zeer vanzelfsprekende arena, komt ook de camera heel autonoom in beweging. Het is alsof de choreografie niet alleen de dans betreft maar zich ook uitstrekt tot de bewegingen van de camera, en alsof de film een verbluffend uitvloeisel is van deze pas de deux van een danseres en een camera. Zo eigen de dans is, zo vanzelfsprekend en banaal is de arena: dat contrast wordt op verschillende manieren uitgespeeld, waardoor je op meerdere niveaus geboeid blijft. Het banale gaat niet alleen schuil in de omgeving, waar omstanders hun dagelijkse dingen doen, soms verschijnt het opeens in de dans zelf, wanneer bijvoorbeeld de danseres een niesbui niet kan onderdrukken. Deze zelfrelativering werkt als een mooi contrast tot het grote thema, dat gesuggereerd wordt, van geboorte en het rad van het leven. En ook in de film hetzelfde contrast: aan de natuurlijke manier waarop de film niet alleen de danseres laat zien, maar ook de mensen die hun wasje doen en in afwachting hun tijd ledigen, ligt een geraffineerd plan ten grondslag, waarin handeling, mise-en-scène en camerabewegingen nauwkeurig zijn vastgelegd.”

Veronika Akopova wint een door CANON beschikbaar gestelde EOS M5 camera en Catharsis wordt opgenomen in het Cinedans internationale tourprogramma 2017.

Catharsis is t/m 17 maart tijdelijk online te bekijken op Vimeo met wachtwoord CinedansStudentAward2017

  • Catharsis | FR | 2016 | 8’
  • Regisseur/choreograaf: Veronika Akopova
  • ACTS / Ecole de danse contemporaine de Paris

In een wasserette, uit een fijne was op 30°, wordt een schepsel geboren. 
Heen en weer slingerend tussen ‘schoon’ en ‘vies’, vindt ze uiteindelijk een manier om haar leven te vieren.