festival cinedans agenda film dans tip workshop

Cinedans Festival 2019 viert innovatieve dansfilm

Van 8 tot en met 10 maart 2019 vormt EYE Filmmuseum de uitvalbasis van een speciale editie van Cinedans, hét festival voor dans op film. Cinedans toont niet alleen bijzondere dansfilms, maar biedt tevens een platform voor reflectie op het genre. Het is de tweede keer dat het dansfilmfestival een Practice & Potential editie organiseert, met focus op onderzoek, ontwikkeling en innovatie in de dansfilm.

Dans in beeld  

Naast de eerste lange dansspeelfilm van regisseur Clara van Gool, The Beast in the Jungle, vertoont Cinedans 2019 internationale documentaires zoals de Nederlands première van In Motion, over de wereldberoemde Canadese danseres en choreografe Louise Lecavalier. Ook wordt Mitten vertoond, over de Belgische choreografe Anne Teresa De Keersmaeker en haar gezelschap Rosas, en Play Serious over de hedendaagse danser Alexander Ekman. Daarnaast zijn er maar liefst 24 shorts te zien, onder andere van choreografe Jelena Kostic & regisseur Harrie Verbeek.

Na de filmprogramma’s zijn er lezingen, Q&A’s met de filmmakers, en workshops door professionals uit de dansfilmwereld.  Tevens presenteert Cinedans in samenwerking met EYE een speciaal programma rond het werk van Maya Deren (1917-1961), danseres en experimenteel filmmaakster. Haar baanbrekende films vormen al meer dan zeventig jaar een inspiratiebron voor dansfilmmakers. 

Nieuwe dansfilmmakers

De Practice & Potential editie van Cinedans besteedt veel aandacht aan innovatie en de jongste generatie dansfilmmakers. Voor de vijfde keer wordt de International Student Dance Film Competition georganiseerd.  Cinedans ontving meer dan 70 inzendingen uit de hele wereld, waaruit de beste negen werden geselecteerd om mee te dingen naar de prijs.

Daarnaast presenteren studenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) kunstinstallaties die zij in samenwerking met Cinedans LAB hebben ontwikkeld. Cinedans LAB organiseert workshops, labs en (interactieve) lezingen, waarbij de focus ligt op zelf maken van dansfilms: scenario schrijven, filmen en monteren. Het LAB heeft speciale aandacht voor nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak zoals VR en interactieve mogelijkheden.

De driedaagse Practice & Potential edities van Cinedans worden vanaf 2017 georganiseerd en vinden alleen plaats in oneven jaren. In 2020 organiseert Cinedans weer een vijfdaags festival met een internationaal dansfilmprogramma, geldprijzen voor de beste dansfilms en netwerkevenementen. Op dit festival worden tevens de beste werken uit Cinedans LAB-trajecten vertoond. Zo wil Cinedans ruimte geven aan nieuwe makers binnen het dansfilmgenre.

Zie de website van Cinedans voor meer informatie!

Meer inspiratie