Home » Reportage
IFFR film dans memories of my body

6 dansfilms om niet te missen tijdens IFFR

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is de beste plek om op de hoogte blijven van de nieuwste internationale speelfilms, documentaires en korte films. Het volledige programma gaat woensdag 16 januari online, maar Dans Magazine tipt alvast de beste, origineelste en ontroerendste dans- en theaterfilms.

Memories of My Body

Garin Nugroho, Indonesië, 2018
Juno, een gevoelige jongen in een dorpje op Java, moet het hoofd bieden aan verwarrende indrukken nadat zijn vader hem plotseling verlaat. Juno oefent bij een traditioneel Lengger-dansgezelschap, waar mannelijke dansers een vrouwelijke gedaante kunnen aannemen. Terwijl hij vriendschap sluit met een jonge bokser en een oude dansmeester ontdekt hij zijn seksuele identiteit. Geïnspireerd op het leven van choreograaf en danser Rianto, die zelf als verteller optreedt met mini-performances en ontroerende herinneringen: "Mijn lichaam is mijn thuis." Zie hier de trailer.

IFFR film dans memories of my body

Primeiro ato  

Matheus Parizi, Brazilië, 2019
Het echte leven komt de theaterbubbel binnen in dit urgente drama over straatprotesten in Brazilië. Twee geëngageerde theater studenten verlaten hun acteerles om mee te doen aan een demonstratie tegen cultuurbezuinigingen. Buiten gebeurt er iets groots – er wordt geschiedenis geschreven – maar de docent houdt liever vast aan de onwrikbare tekst van Shakespeare.

Climax

Gaspar Noé, France, 2018
In de winter van 1996 verzamelt een groep jonge dansers zich in een afgelegen, leeg schoolgebouw om te repeteren. De avond slaat om van feest naar nachtmerrie als de dansers maar blijven drinken van de sangria waar iemand stiekem LSD in heeft gegooid. Climax is een hypnotiserende, hallucinante en uiteindelijk huiveringwekkende reis van feest naar volledige chaos en anarchie. Sommigen wanen zich in het paradijs, andere komen in de hel waarbij de scheidslijn tussen dans en trip steeds vager wordt. Zie hier de trailer

The Beast in the Jungle

Clara van Gool, Nederland, Luxemburg, 2018
John en Mary ontmoeten elkaar in een oud landhuis anno 1903, een ondergrondse bunker in de Tweede Wereldoorlog en op nog wat plekken in verschillende tijden. Hij heeft een voorgevoel over ‘het beest in de jungle’ dat zal toeslaan. Maar wat is dit beest? Clara van Gools bewerking van Henry James’ novelle The Beast in the Jungle (1903) houdt het midden tussen een dans- en kostuumfilm. Gaandeweg ontwikkelt zich een poëtische, melancholieke bespiegeling over tijd, herinnering en sterfelijkheid. Zie hier de trailer

IFFR film dans beast in the jungle

X&Y

Anna Odell, Sweden, Denemarken, 2018
Kunstenares Anna Odell heeft een beroemde en gevierde acteur, Mikael Persbrandt, gekozen om samen aan een speelfilm te werken. Het doel is om zichzelf en hun gebruikelijke rollen te deconstrueren. Ze beginnen aan een spel zonder script en zonder regels waarbij ze mensen om zich heen gebruiken om de mannelijke en vrouwelijke identiteit te onderzoeken. Realiteit en fictie beginnen conflicten te creëren en uiteindelijk begint de acteur, en zelfs de filmploeg, vraagtekens te zetten bij de mogelijkheden van de kunstenaar.

X

Charlotte Pryce, Verenigde Staten, 1988
Een klaaglied, een dans. X is portret van stilte die verstoord door de urgentie van verdriet. De film is gemaakt met handgeschilderde en optisch gemanipuleerde afbeeldingen. Deze film is een vroeg werk van Charlotte Pryce, die bekend staat om haar experimentele films en fotografie. Ze ontving de Douglas Edwards Award voor ‘best experimental cinema achievement’ van de Los Angeles Film Critics Association in 2013.

Extra: Lost Tune

Reetu Sattar, Bangladesh, 2018
Het geluid van de harmonium, een klein orgelinstrument, is verweven met de geschiedenis en de cultuur van Bangladesh. Reetu Sattar gebruikt dit traditionele instrument om de geschiedenis van haar thuisland te onderzoeken, met name het geweld en de sociale onrust van de afgelopen jaren. Haar performance Lost Tune gaat over tijd, geheugen, verlies en veerkracht. 

In 2019 vindt het IFFR plaats van woensdag 23 januari t/m zondag 3 februari in Rotterdam. Rondom het filmprogramma zijn ook tentoonstellingen, optredens en masterclasses georganiseerd. De officiële kaartverkoop start vrijdag 18 januari. Meer informatie via de site van het IFFR.  

 

Meer inspiratie