Cinedans toont verleden, heden en toekomst
Van 9 t/m 12 maart 2017 vindt de veertiende editie van het Cinedans - Dance on Screen Festival plaats in EYE Filmmuseum, Amsterdam. In deze editie van Cinedans focus op Practise & Potential: nieuwe ontwikkelingen en werkwijzen in de dansfilm en interactieve presentatievormen in Nederland. Cinedans toont heden: de nieuwste dans shorts van Nederlandse bodem, verleden: met een shorts programma van Nederlandse dansfilms uit de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw, en de toekomst: met een speciale studentendag waarin films en projecten worden getoond die i.h.k.v. van Cinedans LAB zijn gemaakt.
Ook wordt de winnaar van de internationale studentencompetitie bekend gemaakt. Daarnaast presenteert het festival onder meer de Nederlandse première van de feature film The Ferryman (met performance artist Marina Abramovic) en de voorpremière van de Nederlandse theaterrelease van de documentaire DANCER over de getalenteerde balletdanser Sergei Polunin. Op zondag 12 maart heeft Cinedans de Nederlandse première van WIM, een persoonlijk document over choreograaf en theatermaker Wim Vandekeybus.
Internationale studentencompetitie
Vanuit de hele wereld stuurden studenten van opleidingen in verschillende disciplines hun dansfilms in voor de Cinedans Student Competition. In totaal ontving Cinedans 66 films uit 26 verschillende landen. Cinedans selecteerde de 12 beste studentenfilms voor vertoning op het festival. Een vakjury kiest de winnaar, die op vrijdag 10 maart bekend zal worden gemaakt.
Premieres feature films en documentaires
Met trots presenteert Cinedans de feature film The Ferryman (Le Passeur des Lieux) met performance artist Marina Abramovic. The Ferryman van regisseur Gilles Delmas (bekend van The Six Seasons, film over Akram Khan) en choreograaf Damien Jalet, is een filmische en choreografische verkenning van de animistische wortels van rituelen, dans en beeldende kunst. Op zondag 12 maart toont Cinedans de Nederlandse première van WIM, een persoonlijk document van regisseur Lut (zus van) Vandekeybus over choreograaf, film- en theatermaker Wim Vandekeybus.
Tevens gaat GARDEN in première, een portret van choreograaf Medhi Walerski, waarbij het tot stand komen van zijn gelijknamige voorstelling bij het Nederlands Dans Theater op de voet wordt gevolgd.
In de documentaire The Body As Archive zoekt filmmaker Michael Maurissens, met aantal vooraanstaande wetenschappers en dansers (o.a. danser Michael Schumacher en Prof. Dr. Maaike Bleeker), een antwoord op de vraag of het lichaam als archief van kennis kan fungeren en een eigen intelligentie bevat.
In het programma Non Fiction Shorts worden korte films getoond op het snijvlak van dansfilm en documentaire. Dans is hierin de taal en het middel om bepaalde onderwerpen en thema’s te behandelen.
State of the art van de Nederlandse dansfilm
In deze editie van het festival is er speciale aandacht voor wat er momenteel op het gebied van dansfilms gemaakt wordt in Nederland en voor de ontwikkelingen daarin. Naast de beste nieuwe films van o.a. Shilesh Boharan, Lukáš Timulak, Nicola Hepp en Jasmijn Schrofer, wordt een overzicht getoond van de meest experimentele periode uit de geschiedenis van de dansfilm, de jaren ’70 en ‘80 van de vorige eeuw. Met o.a. Understatement van Frans Zwartjes en Beppie Blankert (’73), Reaction in A, de eerste dansfilm van Noud Heerkens (’79), Cargo van Rene Hazenkamp en Piet Rogie (’89) en Shot, met in de hoofdrol de onlangs overleden Gérard Lemaître, van Wilbert Bank en Bianca van Dillen (’83).
Cinedans is nauw betrokken bij de technologische ontwikkeling van de (dans-)film en toont dit jaar een programma met 3D-films, met o.a. de Nederlandse premiere van WOMB van de Zwitserse choreograaf Gilles Jobin, een tentoonstelling van met Vitual Reality projecten en de nieuwste interactieve dance video’s.
Cinedans LAB
Cinedans is aanjager van de ontwikkeling van het genre dansfilm. Met Cinedans LAB richt Cinedans zich op studenten en professionele dans- en filmmakers met als doel het genre verder te verdiepen en de kwaliteit van de dansfilm te verhogen. Met workshops en masterclasses wordt aan makers ondersteuning geboden bij het ontwikkelen en produceren van dansfilms.
Op het festival worden op vrijdag 10 maart de resultaten van workshops en leertrajecten gepresenteerd. Deelnemende academies: Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (Graphic Design), ROC Amsterdam, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Fontys Academie Tilburg, Codarts Rotterdam, en ArtEZ Arnhem.
Act! Cut! Play!
Op het Cinedans festival 2016 vond de kick-off van Act! Cut! Play! plaats, een interdisciplinair talentontwikkelingsproject waarin drie teams met elk een ontwerper, theatermaker en filmmaker gezamenlijk de mogelijkheden en grenzen van hun discipline en het gegeven ‘format’ van de fashionfilm onderzoeken. Tijdens het Cinedans Festival is het resultaat te zien, o.a. van choreografe en dansfilmmaker Jelena Kostic.
It’s Time to Leave the Body Behind en Slow Rise
Op zaterdagavond 11 maart presenteert Cinedans de dansfilm It’s Team to Leave the Body Behind: het resultaat van een collectieve samenwerking van dans- en performance platform WhyNot, het Berlijnse Blank Blank Film en de elektronische underground muzikant Stiletti-Ana uit Helsinki. Tijdens Cinedans worden de resultaten gepresenteerd: een autonome film en een bijzondere live performance. Blank Blank maakt live een nieuwe edit met het filmmateriaal die in de Arena van EYE op grote schermen wordt geprojecteerd, met een performance van danser Amos Ben-Tal en muziek van Stiletti-Ana.
Net als Ben-Tal hebben ook Nicole Beutler, Liat Waysbort en Marie Goeminne tijdens een tweeweekse werkperiode in de Tolhuistuin een choreografische bijdrage geleverd aan It’s Time to Leave the Body Behind.
Op de bekende grote houten trap van EYE is de nieuwste installatie Slow Rise van Karel van Laere te zien die hij filmde op roltrappen in Taipei City.
Verdieping en kennisuitwisseling
Cinedans toont niet alleen bijzondere dansfilms, maar biedt tevens een platform voor reflectie op het genre. Na de filmprogramma’s zijn er Q&A’s met de filmmakers en er worden lezingen en workshops door professionals uit de dansfilmwereld gegeven.