Rinus Sprong

Rinus SprongRinus Sprong is bij het grote publiek vooral bekend door zijn deelname aan het eerste seizoen van The Ultimate Dance Battle en als choreograaf voor So You Think You Can Dance, maar dansliefhebbers kenden hem reeds van zijn dansgezelschap De Dutch Don’t Dance Division. In Den Haag is hij een bekend gezicht en actief binnen het culturele leven van de stad.

Biografie Rinus Sprong

De uit Schiedam afkomstige Rinus Sprong wilde al op zijn vierde het theater in maar is pas op zijn zeventiende gaan dansen. Hij begon met improvisatie en moderne dans, onder leiding van Amy Gale. Op zijn negentiende begon hij met de dansopleiding bij de Rotterdamse Dansacademie. Toen hij eenentwintig was nodigde choreograaf Jirí Kylián hem uit om bij de junioren van het Nederlands Dans Theater te gaan dansen (nu NDT II).

Terwijl de meeste dansers beginnen als klassieke dansers en daarna modern of karakterrollen gaan dansen, ging het bij Rinus net andersom. Rinus was voornamelijk geïnteresseerd in theater en acteren en werd daarom vaak ingezet om de gek van een stuk te spelen. Rond zijn dertigste was zijn ballettechniek verder ontwikkeld en ging hij pas echt klassieke stukken dansen. Die techniek deed hij al dansend op in repertoire van Hans van Manen, Jirí Kylián, Ed Wubbe, Hans Tuerlings, Nils Christe en Mats Ek.

Rinus heeft zijn veelzijdigheid aan zijn onconventionele loopbaan te danken. Na twee jaar bij het NDT te hebben gedanst koos hij voor losse rollen bij andere dansgezelschappen. In 1983 vertrok hij naar Rennes in Frankrijk om te dansen het weinig bekende Théâtre Chorégraphique. Toen zijn levenspartner Thom Stuart in 1991 een contract bij het Feld Ballets in New York kreeg, ging Rinus met hem mee. Daar deed hij revueachtige freelance klussen. Verder danste Rinus bij onder andere Bat Dor Dance Co., Scapino Ballet Rotterdam en Introdans.

Rinus Sprongs danscarrière

De unieke carrière van Rinus gaat van hedendaagse dans via rollen in klassiek ballet naar musical en theaterproducties in binnen- en buitenland. In het theater werkte hij onder andere met Cy Coleman, Frans Weisz en Arjan Ederveen en als choreograaf/regisseur met Loes Luca, Cabaret Lulu Entertaiment, New York en Muziektheater Briza, Den Haag.

Verder gaf hij les bij onder meer de Rotterdamse Dansacademie, Conny Jansen Danst!, Nederlandse Bond Danskunstenaars en de Henny Jurriëns Stichting Amsterdam. Ook choreografeert hij voor de live shows van So You Think You Can Dance en voor hun succesvolle theatertour. Hij toerde door veel verschillende landen zoals Nederland, de VS, Canada, België, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal, Finland, Israël, Griekenland en Marokko.

In 2008 kreeg hij samen met Thom Stuart de ‘Culturalisprijs’ van de stad Den Haag. In 2013 ontvingen zij uit handen van Han Ebbelaar en Alexandra Radius (Dansersfonds’79) de Prijs der Verdienste voor hun werk als ambassadeurs van de dans.

De Dutch Don’t Dance Division

Volgens Rinus gaat het tegenwoordig met de dans artistiek gezien minder goed dan vroeger. Het veranderde artistieke klimaat was voor Rinus en Thom een van de redenen om in 1996 De Dutch Don't Dance Division (DeDDDD) op te richten. Door zowel ‘gemakkelijke’ als serieuze voorstellingen te produceren, hopen ze een nieuw publiek aan te spreken en daarmee een gat in de markt te vullen. Kenmerkend voor DeDDDD is het gebruik van zowel professionele als amateur dansers in dezelfde voorstelling, zoals de jaarlijkse De Notenkraker. Deze benadering van dans is een groot succes.

The Ultimate Dance Battle

In het voorjaar van 2012 nam Rinus deel aan het eerste seizoen van The Ultimate Dance Battle. Als balletchoreograaf behaalde hij met zijn team, bestaande uit Chantal, Jomecia, Remy, Junior en Rashaen, de finale. Daarmee zorgde hij voor een revival van de populariteit van het klassieke ballet. Met zijn tamelijk moderne en verassende choreografieën probeerde hij het klassieke ballet van zijn stoffige imago te ontdoen en de ogen van de kijkers te openen. Hierin is hij duidelijk geslaagd: kinderen schreven Rinus om te zeggen hoe blij ze zijn dat hij laat zien dat ballet cool is.

Bronnen:
De Dutch Don’t Dance Division http://www.ddddd.nu/over-de-dutch-dont-dance-division-2/rinus-sprong/

Rinus Sprong http://www.rinussprong.com/yahoo_site_admin/assets/docs/Interview_Rinus_...

Irene Start http://www.irenestart.nl/cms/front_content.php?idcat=15&idart=109

Mediawatchers http://www.mediawatchers.be/1/nl/4/47324/Rinus-Sprong-The-Ultimate-Dance...

dutch don't dance division alice in winter wonderland cissoko review
Review - 15 jan 2019 - Joanna Fox

​Dansmakers Sprong en Stuart tillen de reprise van Alice Winter Wonderland, een community-art dansvoorstelling, tot een dansniveau van hoge kwaliteit.

Ballet Blue(s) - DeDDDD. © Studio Oostrum
Interview - 5 mrt 2017

Een studiopresentatie van Ballet Blue(s) van Dutch Junior Dance Division (de premiere is op 6 maart 2017), twee bijzondere dansworkshops van Holland Dance en een waanzinnig interessante ontmoeting met David Middendorp / Another Kind of Blue.

Ballet Blanc - De Dutch Don't Dance Divison, © Studio Oostrum
Review - 17 mrt 2016

Sprong en Stuart ontnuchteren de traditionele 'ballet blanc' met veel afwisseling, humor en absurditeit. Vijftien korte choreografieën stralen in hun eigen tint wit, en tonen daarmee uitersten van beweging en handelingen.

Dancing in a Winter Wonderland, De Dutch Don't Dance Division, foto Studio Oostrum
Review - 31 dec 2015

Dansende peperkoekjes, dwarrelende sneeuwvlokjes, schaatsende kinderen, een vlammende pas de deux en heel veel lachende gezichten; Dancing in a Winter Wonderland brengt het ultieme kerstgevoel!

Foto: Studio Oostrum
Interview - 8 dec 2015

Een jaar lang schreef danseres Julia Zuurbier van De Dutch Don't Dance Division blogs voor Dansmagazine.nl. “Ik heb altijd wel iets gehad met taal", vertelt ze in een interview waarin ze terugkijkt op het afgelopen jaar.

Bron: Piket Kunstprijzen - Jillis Rosnahali
Nieuws - 19 nov 2015

Op 25 november is het zover: de Piket Kunstprijzen worden weer uitgereikt. Deze prijzen zijn splinternieuw en komen vanuit Stichting mr. F.H. Piket. In de categorie ‘dans’ zijn Jillis Roshanali, Youri Jongenelen en Sarah Murphy genomineerd.

Nieuws - 3 sep 2015

Amateurs en professionele dansers van 5 tot 65+ kunnen weer auditie doen voor de jaarlijkse kerstvoorstelling van De Dutch Don't Dance Division. Dancing in a Winter Wonderland is een sprookje waarin jong en oud samen op het podium staan.

Foto Menno van der Meer, De Dutch Don't Dance Division, Solo's @ the Sea 2015
Review - 19 mei 2015

De toegankelijkheid die Stuart en Sprong beloven, wordt waar gemaakt. Alles klopt en komt samen op het strand, waar de dansers zijn overgeleverd aan de elementen. De energie knalt door het glas naar binnen.                  

© Menno van der Meer, De Dutch Don't Dance Division, Solo's @ the Sea
Nieuws - 9 mei 2015

"Elke dans voor meer dan één danser is een verhaal. Maar een solo is een statement", aldus George Balanchine. Dit is het concept voor het theaterdiner 'Solo’s @ the Sea' van De Dutch Don’t Dance Division, te zien van 13 mei 2015 tot en met 12 jun 2015.

De Dutch Junior Dance Division danst Dancing Lane in Antwerpen
Nieuws - 17 apr 2015

Een unicum: Voor het eerst treedt het Nederlands dansgezelschap De Dutch Junior Dance Division de landsgrenzen over, en vervolgt haar tournee met Dancing Lane in Antwerpen.

Pagina's

Abonneren op Rinus Sprong