Bron: Piket Kunstprijzen - Jillis Rosnahali

Dansers genomineerd voor Piket Kunstprijzen 2015

Op 25 november is het zover: de Piket Kunstprijzen worden weer uitgereikt. Deze prijzen zijn splinternieuw en komen vanuit Stichting mr. F.H. Piket. In de categorie ‘dans’ zijn Jillis Roshanali, Youri Jongenelen en Sarah Murphy genomineerd. Op 25 november wordt bekend wie naar huis gaat met het prijzengeld van achtduizend euro, het loopbaanadviesgesprek en het Piket kunstwerk dat in opdracht voor de winnaar gemaakt wordt.

De jongste genomineerde is de 16-jarige Jillis Roshanali. “Ik wil in de toekomst mijn zuurstof op peil houden, want dans is zuurstof voor mij. Ik wil ook een goede en onderscheidende danser worden die in de toekomst in een hoog aangeschreven gezelschap mag dansen”, aldus de jonge Roshanali op de website van de Piket Kunstprijzen. Roshanali volgt zijn dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Het grote publiek kent hem vooral van zijn rol als Billy in de musical Billy Elliot. De jury noemt het ‘zijn roeping om danser te zijn’.

Dansen op locatie

Youri Jongenelen (1989) volgde eveneens zijn dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium. De danser is genomineerd vanwege zijn gevoel, muzikaliteit, precisie en sterke techniek. Jongenelen danst momenteel bij de Dutch Junior Dance Division. “In de nabije toekomst zou ik meer willen doen met dansen op locatie, zoals ik dat veel bij de Dutch Junior Dance Division heb mogen doen. Ik merkte dat het publiek het ook heel leuk vond om dans van zo dichtbij te beleven, ikzelf genoot er ook altijd van”, aldus Jongenelen op de website van Piket Kunstprijzen.

Een expressieve danseres

De derde en laatste genomineerde is de Canadese Sarah Murphy (1989). Deze danseres volgde haar dansopleiding aan Juilliard en aan de North Carolina School for Performing Arts. Ze danste al in producties van Korzo en van Nederlands Dans Theater. Ze hoopt zich als danseres verder te kunnen doorontwikkelen. Daarnaast wil ze zich als danslerares ook blijven scholen, om zoveel mogelijk terug te kunnen geven van wat zij als danseres gekregen heeft. De jury noemt haar ‘een expressieve danseres die elke vezel in haar lijf gebruikt.’

De jury op het gebied van dans bestaat uit Gérard Lemaitre, ooit danser bij Nederlands Dans Theater en toen jarenlang balletmeester van onder meer het Scapino Ballet, Introdans en LyonOpera Ballet, en Cora Bos-Kroese, jarenlang danseres bij Nederlands Dans Theater en eigenaar van haar dansgezelschap C-Scope. Juryvoorzitter is Rinus Sprong, artistiek leider van de Dutch Don’t Dance Division.

Meer inspiratie