Matthew Golding

Danser Matthew GoldingMatthew Golding is geboren op 17 september 1985 in Saskatchewan, Canada. Vanaf zijn veertiende studeerde hij aan de Royal Winnipeg Ballet School in Canada en op zestienjarige leeftijd danste hij bij de Universal Ballet Academy in Washington D.C. In 2002 won hij een Prix de Lausanne-studiebeurs waarmee hij zijn studie aan The Royal Ballet School in London kon beginnen. In 2003 studeerde hij daar af en voegde zich bij het American Ballet Theatre in New York. In 2009 begon hij bij dansgezelschap Het Nationale Ballet en sinds februari 2014 danst hij als eerste solist bij het Royal Ballet in Londen. 

Dansrepertoire Matthew Golding

Matthew heeft uiteenlopende rollen gespeeld in dansstukken zoals die van Solor in La Bayadere van Natalia Markarova, Basilio in Don Quixote van Alexei Ratmansky, Orion in Slivia van John Neumeier en de prins in The Sleeping Beauty van Peter Wright. Verder heeft hij meegedanst in George Balanchine’s Violin Concerto en Serenade, In The Upper Room van Twyla Tharp en in verschillende dansvoorstellingen van Hans van Manen, zoals Without Words, 5 Tango’s en Grosse Fuge.

Dansgezelschappen Matthew Golding

Matthew danst regelmatig mee met dansgezelschappen over de hele wereld. Zo heeft hij zijn medewerking verleend aan het Mariinsky Ballet, het Tokyo Ballet, Teatro de Roma, het English National Ballet en National Ballet of Canada. Verder staat hij ook op dansfestivals: hij heeft onder andere aan het Nureyev Ballet Festival in Rusland meegedaan en het Japan International Ballet Festival.

Dansprijzen Matthew Golding

In 2002 won Matthew de Grand Prix in de Youth American Ballet Competition, een balletwedstrijd voor studenten tussen de 8 en 19 jaar, gehouden in New York. In 2011 mocht hij de Alexandra Radius Prijs mee naar huis nemen voor het 2010-2011 seizoen van Het Nationale Ballet en in 2012 en 2013 werd hij genomineerd voor de Benois de la Danse prijs.

Bronnen: Website Matthew Golding & Royal Opera House

Het Nationale Ballet, Groot Britannie, Cindarella, London Coliseum
Nieuws - 1 jul 2015

Het Nationale Ballet danst ´Cinderella´ zes maal in het London Coliseum. Dit is al de tweede keer dat Het Nationale Ballet op tournee gaat met de nieuwe productie van de Britse choreograaf Christopher Wheeldon.

Cinderella Nationale Ballet
Review - 18 dec 2014

Onze nieuwste recensente ging op vrijdagavond 12 december naar Cinderella van Het Nationale Ballet. Het balletsprookje van Christopher Wheeldon nam haar mee in een magische wereld. Ze was helemaal betoverd!

Nieuws - 4 dec 2014

De solisten voor het balletsprookje Cinderella van Christopher Wheeldon zijn bekend gemaakt.

Review - 15 okt 2013

Het Nationale Ballet brengt één van zijn grootste succesnummers dit seizoen opnieuw op de planken: Don Quichot. Deze in 2010 uitgebrachte bewerking van de Russische choreograaf Alexei Ratmansky werd tot in China aan toe enthousiast ontvangen en leverde de solisten nominaties voor diverse dansprijzen op.

Nieuws - 8 mei 2013

Matthew Golding, eerste solist bij Het Nationale Ballet, maakt in juni zijn debuut bij het English National Ballet.

Nieuws - 24 apr 2013

Het Nationale Ballet is vier keer genomineerd voor de dansprijs Benois de la Danse 2013.

Nieuws - 4 apr 2013

Het Nationale Ballet gaat met de productie Giselle naar Spanje.

Interview - 2 okt 2012

Ieder jaar in oktober worden de Zwanen uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Zwanen zijn de VSCD Dansprijzen en worden uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' (voor een danser of danseres) en 'meest indrukwekkende dansproductie' (voor een dansvoorstelling). Matthew Golding is een van de genomineerden voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2012’.

Abonneren op Matthew Golding