Solisten Cinderella van het Nationale Ballet bekend

Cinderella Nationale BalletDe solisten voor het balletsprookje Cinderella van Christopher Wheeldon zijn bekend gemaakt. Eerste soliste Anna Tsygankova en gastsolist Matthew Golding dansen de openingsvoorstelling van Cinderella op vrijdag 12 december 2014. De terugkeer van de spectaculaire, nieuwe balletversie van populaire sprookje is te zien tot en met donderdag 1 januari in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Solisten Cinderella

Zowel Anna Tsygankova als gastsolist Matthew Golding dansten eerder, met groot succes, de wereldpremière in december 2012 en dansen nu opnieuw de hoofdrollen van Cinderella en prins Guillaume. Zij dansen samen vier van de zeventien voorstellingen.

Andere koppels die terugkeren in de hoofdrollen zijn Igone de Jongh & Jozef Varga, Maia Makhateli & Artur Shesterikov en Jurgita Dronina & James Stout. Een viertal dansers maakt hun debuut tijdens deze voorstellingsreeks. Megan Zimny Kaftira & Remi Wörtmeyer en Qian Liu & Young Gyu Choi zullen voor het eerst hun opwachting maken als respectievelijk Cinderella en de prins.

De pers over Anna en Matthew

"Het is alsof zij (Anna Tsygankova - red) met haar prachtig lyrische
en sprekende armen één is met de muziek van Prokovjev. Matthew Golding
kan zich als haar droomprins uitleven in spectaculaire sprongen en
draaien." (De Telegraaf)

Cinderella van Christopher Wheeldon

Cinderella keert terug bij Het Nationale Ballet voor 17 voorstellingen in december 2014. Christopher Wheeldon nam het populaire verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor een eigentijds, filmisch balletspektakel. Samen met een team van internationale kunstenaars heeft hij het bekende sprookje een nieuwe 'look' gegeven.

Wheeldon liet zich inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm ('poëtischer dan andere versies') en door de rijkdom en gelaagdheid van Sergej Prokofjevs gelijknamige balletmuziek. Wheeldon vond het belangrijk om meer achtergronden van het leven van de hoofdpersonen te tonen. Assepoester zet hij niet neer als een zielig, eenzaam sloofje, maar als een jonge vrouw die haar verdriet met opgeheven hoofd draagt. Ook de prins is een man van vlees en bloed.

 

Meer inspiratie