Balletvoorstelling Cinderella terug in december

foto door Angela SterlingCinderella, het magische ballet van choreograaf Christopher Wheeldon, keert terug bij Het Nationale Ballet voor 17 voorstellingen in december 2014. De terugkeer van de nieuwe balletversie van het meest populaire sprookje ter wereld is te zien van vrijdag 12 december tot en met donderdag 1 januari in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.  

Eind 2012 werd Cinderella bij de wereldpremière in Nederland met groot succes ontvangen, ook de Amerikaanse première bij coproducent San Francisco Ballet was een enorm succes. Christopher Wheeldon ontving in 2013 dan ook de prestigieuzeBenois de la Danse, de oscar van de dans, voor beste nieuwe choreografie voorCinderella

Cinderella

Christopher Wheeldon nam het populaire verhaal van Assepoester als uitgangspunt voor een eigentijds balletspektakel. Samen met een team van internationale kunstenaars heeft hij het bekende sprookje een nieuwe ‘look’ gegeven. Wheeldon liet zich inspireren door het verhaal van de gebroeders Grimm  en door de rijkdom en gelaagdheid van Sergej Prokofjevs gelijknamige balletmuziek. Samen met de Amerikaanse toneel- en scenarioschrijver Craig Lucas voegde Wheeldon bovendien tal van nieuwe elementen toe.

Wheeldon vond het belangrijk om meer achtergronden van het leven van de hoofdpersonen te tonen. Assepoester zet hij niet neer als een zielig, eenzaam sloofje, maar als een jonge vrouw die haar verdriet met opgeheven hoofd draagt. Ook de prins is een man van vlees en bloed.

Christopher Wheeldon

Christopher Wheeldon begon zijn choreografische loopbaan bij het New York City Ballet, waar hij al snel als ‘de nieuwe Balanchine’ werd bestempeld. Inmiddels heeft hij werk gecreëerd voor tal van prestigieuze balletgezelschappen, waaronder American Ballet Theatre, The Royal Ballet, het Bolsjoi Ballet en The Australian Ballet. In 2011 maakte hij voor The Royal Ballet zijn oogstrelende hitproductie Alice’s Advertures in Wonderland, gevolgd door The Winter’s Tale in 2013. In november 2014 debuteert hij in Parijs met zijn eerste regie en choreografie voor musical met An American in Paris

Voor meer informatie en reserveringen ga je naar de website.

Meer inspiratie