Danser Matthew Golding, de tornado prins

Ieder jaar in oktober worden de Zwanen uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen in Maastricht. De Zwanen zijn de VSCD Dansprijzen en worden uitgereikt in de categorie 'meest indrukwekkende dansprestatie' (voor een danser of danseres) en 'meest indrukwekkende dansproductie' (voor een dansvoorstelling).

Matthew Golding is een van de genomineerden voor de Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2012’ voor zijn rol in Short Time Together van choreografenduo Paul Lightfoot en Sol Léon voor Het Nationale Ballet. Matthew Golding is sinds 2010 1e solist bij Het Nationale Ballet.

De van oorspong Canadese danser wilde ooit ijshockeyer worden. Toen dit niet lukte, ging hij dansen en werd er verliefd op. Hij danste eerder bij het American Ballet Theatre in New York en het Corella Ballet in Madrid. Nu is hij de gedroomde prins. “Als een witte tornado raast Matthew Golding over het toneel, de ene superieure sprong aan de andere duizelingwekkende draai rijgend, voluit en krachtig, maar tegelijk zacht en volkomen beheerst”, schreef de jury over hem.

Hoe voelt het om 2x in een jaar genomineerd te worden? (voor de Zwaan en voor Benois de la Danse).
Het voelt goed! Ik voel me vereerd en ben blij. Het is fijn om erkend te worden als danser.

Vanaf het moment dat je begon met dansen, heb je hard gewerkt en snel promotie gemaakt. Deze nominatie lijkt een logisch gevolg van je carrière. Hoe ervaar jijzelf je snel stijgende ster?
* Lacht bescheiden* Rijzende ster? Ik heb gewoon de juiste plaatsgevonden! Ik geniet van wat we doen. Het Nationale Ballet geeft mij allemogelijkheden en kansen om me te ontwikkelen als danser.

Hoe was het om Short time Together van Lightfoot/Léon te dansen? Hoe past dit in je carrière?
Paul Lightfoot en Sol Léon zijn top choreografen. Moderne dans is een nieuwe ervaring voor mij. Het is mooi om te zien hoe ze alle elementen samenbrengen tot een kloppend geheel. Ze proberen een boodschap over te brengen. En als danser voel je aan het einde, dat het een geheel nieuwe ervaring was, niet alleen een choreografie. Achter elke bewegingen zit een betekenis.

De jury omschreef jou als een “witte tornado”, dat lijkt natuurlijk op de prins op het witte paard, welke “prinsen rol” vind jij het mooist?
Het is moeilijk om er één te kiezen! Maar als het moet, zou ik zeggen La Bayadère en Giselle. Waarom? De muziek en het verhaal. De rol in Giselle is een ‘pijn’-rol, een verdrietige rol, je kunt er veel emotie in leggen. Maar ik vind heel veel dingen leuk om te doen.

Met wie zou je graag willen dansen en wat zou je dan willen dansen? (partnering/duet/groep repertoire/nieuw werk/eigen werk?)
Ik ben heel blij dat ik met veel verschillende partners dans. Natuurlijk is het fantastisch dat mijn partnering met Anna Tsygankova zo een succes is. Het is geweldig om op die manier partnering met haar te kunnen ontwikkelen. En ik kijk altijd uit naar nieuwe ervaringen.

Wie bewonder jij en waarom? (op het podium, choreograaf, sporter?)
Ik heb altijd danser Carlos Acosta bewonderd. De manier waarop hij zich ontwikkeld heeft gedurende zijn carrière. En uiteraard Hans van Manen, Paul Lightfoot en Sol Léon. Maar ook vele dansers en choreografen waarmee ik in aanraking ben gekomen in mijn vak en die mij inspireren!

Wat vind je het mooist aan het dansen?
Dansen is als de liefde. Het gaat op en neer, met goede dagen en slechte dagen. It just feels right. De mogelijkheid te hebben ergens hard voor te werken, om op te treden, jezelf ergens voor te geven. Op een bepaalde manier voelt het als totale vrijheid!

Win een Podium Cadeaukaart t.w.v. € 50,- met Dans Magazine en Stchting Promotie Podiumkunsten! Kijk hier hoe je kan winnen!