Het Nationale Ballet op tournee in Spanje

Het Nationale Ballet op tournee in SpanjeHet Nationale Ballet gaat met de productie Giselle naar Spanje. Van 12 tot en met 21 april geeft het gezelschap optredens in Bilbao, Alcobendas (bij Madrid) en Valencia. Het is voor het eerst in achttien jaar dat Het Nationale Ballet weer te zien is in Spanje.

Giselle

Giselle is één van de oudst overgeleverde balletten ter wereld, maar het stuk wordt nog steeds zeer veel opgevoerd. Wat Hamlet is voor toneel, is Giselle voor ballet. In 2009 maakten Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante voor Het Nationale Ballet een nieuwe versie van de choreografie van Marius Petipa. Toer van Schayk verzorgde de decors en kostuums.

Bedrog, wraak, vergeving en liefde zijn thema’s die centraal staan in Giselle. De mannelijke hoofdpersoon Graaf Albrecht wordt overweldigd door de liefde en schoonheid van Giselle en heeft oprechte gevoelens voor haar, maar hij vertelt bij hun ontmoetingen niet wie hij echt is. Wanneer Giselle ontdekt dat Albrecht al verloofd is, sterft ze aan een gebroken hart. Hij blijft vervolgens achter met groot verdriet. In het dodenrijk zijn er de Willi’s, geesten van bedrogen vrouwen, die ’s nachts uit hun graven komen om de mannen die ze tegenkomen te laten dansen tot ze doodvallen. Maar als Albrecht komt, probeert Giselle hem toch te redden van de dood.

Cast

Acht solisten van Het Nationale Ballet dansen afwisselend de hoofdrollen van Giselle en Graaf Albrecht in Spanje. De rol van Giselle zal gedanst worden door Anna Tsygankova, Igone de Jongh, Maia Makhateli en Larissa Lezhnina. Jozef Varga, Casey Herd, Matthew Golding en Artur Shesterikov vertolken de rol van Graaf Albrecht.

Kijk op de website van Het Nationale Ballet voor meer informatie. 

Foto: Erwin Olaf