Vier nominaties Het Nationale Ballet voor prestigieuze dansprijs

Vier nominaties Het Nationale Ballet voor prestigieuze dansprijsHet Nationale Ballet is vier keer genomineerd voor de dansprijs Benois de la Danse 2013. In de categorie ‘beste choreograaf’ heeft het gezelschap twee nominaties: Hans van Manen is genomineerd voor zijn stuk Variations for two couples en Christopher Wheeldon ontving een nominatie voor zijn bewerking van Cinderella. Cinderella doet het goed, want in de categorie ‘beste danseres’ is eerste soliste van Het Nationale Ballet Anna Tsygankova genomineerd voor haar titelrol in Cinderella en Matthew Golding, eerste solist van het gezelschap, heeft voor zijn rol van Prins Guillaume in hetzelfde stuk een nominatie in de categorie ‘beste danser’.

Benois de la Danse

De Benois de la Danse is de belangrijkste internationale balletprijs. De prijs, ook wel ‘Oscar of Dance’ genoemd, wordt uitgereikt sinds 1992 door de International Dance Association en jaarlijks toegekend aan de meest opmerkelijke choreografieën en dansprestaties van dat jaar.

Uitreiking en Stars of the Benois Gala

De winnaars van de prijzen worden op dinsdag 21 mei bekendgemaakt in het Bolshoi Theater in Rusland. Het Nationale Ballet zal tijdens het gala ook optreden. Matthew Golding en Anna Tsygankova dansen namelijk een pas de deux uit Cinderella en samen met eerste solisten Igone de Jongh en Jozef Varga tonen ze Variations for two couples van Van Manen.

Hiernaast vindt op 22 mei in Moskou het gala Stars of the Benois plaats. Dit wordt georganiseerd ter ere van oud-winnaars van een Benois de la Danse. Ook hier treden dansers van Het Nationale Ballet op. Eerste soliste Anu Viheriäranta en tweede solist James Stout dansen samen een duet uit A Million Kisses to my Skin van de Britse choreograaf David Dawson. Hij maakte het stuk in 2000 voor Het Nationale Ballet. In 2002 maakte Dawson wederom een stuk voor het Amsterdamse balletgezelschap, namelijk The Grey Area en hiervoor ontving hij in 2003 een Benois.