Matthew Golding gastsolist bij English National Ballet

Matthew Golding gastsolist bij English National BalletMatthew Golding, eerste solist bij Het Nationale Ballet, maakt in juni zijn debuut bij het English National Ballet. Op 12, 15 en 18 juni mag hij als gastsolist de rol van Siegfried dansen in de voorstelling Swan Lake in-the-round, die dan wordt opgevoerd in de Royal Albert Hall in Londen. Deze versie van Het Zwanenmeer werd in 1997 gecreëerd door choreograaf Derek Deane.

English National Ballet

Het English National Ballet behoort tot de vier grootste balletgezelschappen van Engeland. Sinds augustus 2012 staat het gezelschap onder leiding van de internationaal gerenommeerde ballerina Tamara Rojo. Het balletgezelschap is altijd op zoek naar innovatieve samenwerkingen, creatieve uitmuntendheid en manieren om het traditionele ballet op een gedurfde manier te eren en er tegelijkertijd iets aan toe te voegen.

Matthew Golding

Matthew Golding is afkomstig uit Canada en opgeleid aan de Royal Winnipeg Ballet School, de Kirov Academy in Washington D.C. en de Royal Ballet School in Londen. Hierna danste hij bij het American Ballet Theatre en het Corella Ballet. In 2009 kwam Golding naar Het Nationale Ballet.

Golding heeft al diverse prijzen en nominaties op zijn naam staan. Zo mocht hij in oktober 2012 de Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie van de VSCD in ontvangst nemen en eerder won hij al de Youth America Grand Prix en de Alexandra Radius Prijs. In 2012 was hij genomineerd voor de Benois de la Danse (ook wel de ‘Oscar van de dans’ genoemd) voor zijn optreden in Notenkraker & Muizenkoning van Wayne Eagling en Toer van Schayk. Ook dit jaar is de danser weer voor de prijs genomineerd; ditmaal voor zijn rol in Cinderella van Christopher Wheeldon.

Golding tevens gastsolist bij The Royal Ballet

1 mei maakte Matthew Golding ook al zijn debuut als gastsolist bij The Royal Ballet in Londen, waar hij de hoofdrol danste van Solor in La Bayadère van Natalia Makarova. 13 mei mag Golding dezelfde rol hier nog eenmaal dansen. La Bayadère was in 2007 en 2009 ook te zien bij Het Nationale Ballet.

The Royal Ballet is het grootste Britse balletgezelschap. Het gezelschap brengt grote klassiek-romantische balletten van Frederick Ashton en Kenneth MacMillan en nieuwe producties van choreografen als Christopher Wheeldon en Wayne Mcgreggor.

Beeld: Angela Sterling