Marco Goecke

Marco Goecke (1972, Wuppertal) is vanaf seizoen 2013-2014 associate choreographer bij Nederlands Dans Theater. Eerder maakte hij voor NDT 1 de stukken Nichts (2008) en Garbo Laughs (2012), welke genomineerd werd voor de Zwaan 2012. Dit seizoen volgt een nieuwe creatie van zijn hand voor Programma III van NDT 1 (première 29 januari) en herneemt NDT 2 Nichts in Programma A (première 31 oktober).

Marco Goecke en Stuttgart Ballet

Goecke maakte zijn eerste choreografie Loch bij Theater Hagen, dat later ook werd uitgevoerd in het kader van het Internationale Choreografieconcours in Hannover. In 2001 creëerde hij zijn eerste werk voor het Stuttgart Ballet, Chicks. Sindsdien heeft hij diverse choreografieën voor dat gezelschap gemaakt, zoals Sweet Sweet Sweet (2005), Vicious Wishes (2006), Fancy Goods (2009), Orlando (2010) en de solo In sensu (2011). In 2012 maakte hij de dansvoorstellingen Black Breath en Dancer in the Dark, die laatste in samenwerking met het Stuttgart Theater.

Divers dansrepertoire

In 2002 werd Goecke uitgenodigd door het Choreographic Institute te New York om een werk te creëren voor het Diamond Project en het New York City Ballet. Mopey is sindsdien uitgevoerd op het meerdere festivals wereldwijd, waaronder de Biennale in Venitië, het Pina Bausch Festival in Wuppertal en het Pacific Northwest Ballet in Seattle. Een gevarieerd bestaan, wat hij tot op heden doorzet: Goecke maakt choreografieën voor dansgezelschappen over de wereld.

Dansnominaties en prijzen

Voor Hamburg maakte hij Beautiful Freak in 2005. Datzelfde jaar won Goecke de Kunstprijs van de Landesstiftung Baden-Württemberg, creëerde hij Der Rest ist Schweigen voor Scapino en de zeer succesvolle solo Äffi. In 2006 maakte hij zijn eerste avondvullende ballet De Notenkraker, dat in Stuttgart in première ging en hem een nominatie opleverde voor de Duitse Theaterprijs Der Faust. In dat jaar werd hij onder meer bekroond met de Niinsky Award 2006, als meest belovende en opvallende choreograaf.

Recent werk van Marco Goecke

Naast Black Breath voor het Stuttgart Ballet maakte Goecke in seizoen 2012-2013 And the sky on that cloudy old day voor Staatsballet Berlijn. In januari 2013 ging zijn solo I found a fox voor Eric Gaultier in première in Stuttgart en in maart danste Sao Paolo Comhania de Danca zijn wereldpremière Peekaboo op het Movimentos Festival in Wolfsburg.

IMPASSE van NDT: een voorstelling over stilstand en isolatie
Nieuws - 13 apr 2021

Dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 april, 20.00 uur is We Haven’t Said Enough van NDT2 te zien via de website.

Wir sagen uns Dunkles (wereldpremière) - Marco Goecke, still via YouTube
Nieuws - 5 jan 2018

Marco Goecke is een van de meest geprezen jonge choreografen van dit moment. Nu genomineerd voor de belangrijke internationale dansprijs uit Moskou.

The Grey - Marne & Imre van Opstal, Nederlands Dans Theater. © Rahi Rezvani
Review - 24 apr 2017

In het vierluik Smoke and Mirrors van het NDT 2

In Smoke and Mirrors van het NDT 2 wordt de condition humaine subliem onderzocht. Van kleinschalig individu tot macrosociaal niveau, en alles wat er tussenin zit. Een intens ontroerend, humoristisch, en vervreemdend vierluik.

 

© Voyage & Culture
Nieuws - 15 jul 2016

NDT keert terug in New York met maar liefst vier Amerikaanse premières in het New York City Center in New York. Als Vriend van het NDT en liefhebber van hun voorstellingen kun jij daarbij aanwezig zijn.

Vondelparktheater, NDT , Marco Goecke, Woke up Blind
Blog - 1 jul 2016 - Joanna Fox

Op 10 juni 2016 opende het Vondelpark Openluchttheater haar zomerprogramma met dansvoorstellingen van NDT1 en Grossdancecompany. Een foto-impressie van Joanna Fox.

 

Source of Inspiration Gala, bron: Holland Dance Festival
Review - 31 jan 2016

Het festival en het openingsprogramma vormen een venster op de internationale danswereld. Gekozen is voor prachtige klassiek, elegante choreografieën. Alleen is de hoeveelheid mannen op het podium wel een beetje 'overdone'. 

Foto: Angela Sterling - La dame aux camélias, het Nationale Ballet
Nieuws - 16 nov 2015

Balletdansers steunen balletdansers tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. De achttiende editie van het gala vindt plaats in Stadsschouwburg Amsterdam.

Foto: Bryndis Brynjolfsdottir- Ed Wubbe, Scapino Ballet
Interview - 19 sep 2015

Het Scapino Ballet viert komend seizoen haar zeventigste verjaardag. Tijd om de balans op te maken in een gesprek met artistiek leider Ed Wubbe.

De Zwanen, Nederlandse Dansdagen, VSCD
Nieuws - 30 jul 2015

De organisatie van de Nederlandse Dansdagen heeft de nominaties voor de belangrijkste dansprijzen bekend gemaakt. The Black Piece, INSIDE OUT en Thin Skin zijn genomineerd voor de Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansproductie’.

Foto Hans Gerritsen, choreograaf Marco Goecke, Twools, Scpaina Ballet, dans, ballet
Review - 5 jun 2015

3, 4, 5 en 6 juni 2015 is de Rotterdamse Schouwburg het terrein van ultieme dansbeleving.  Als jaarlijks terugkerend cadeautje van het dansseizoen presenteert Scapino Ballet Rotterdam TWOOLS 17.

Pagina's

Abonneren op Marco Goecke