Foto: Angela Sterling - La dame aux camélias, het Nationale Ballet

Benefietgala Dansersfonds ‘79: ballet voor ballet

Balletdansers steunen balletdansers tijdens het Balletgala van Stichting Dansersfonds ’79. De achttiende editie van het gala vindt plaats op 16 november 2015 in Stadsschouwburg Amsterdam. In aanwezigheid van prinses Beatrix verzorgen Het Nationale Ballet, Introdans, Scapino Ballet en Nederlands Dans Theater een avondvullend programma. Dansersfonds '79 draagt het gala dit jaar op aan de choreograaf Jiří Kylián.

Uiteraard zal er werk van Kylián te zien zijn. Dansers Celia Amade en Lukáš Timulak van Kylián Productions voeren het duet 14'20'' uit de choreografie 27’52” van Kylián. Introdans zal zijn choreografie Un Ballo  dansen. Een greep uit het verdere programma omvat zowel klassieke als moderne choreografieën. Zo zal Het Nationale Ballet een pas de deux uit Christopher Wheeldon’s Cinderella brengen en de ‘zwarte’ pas de deux uit La Dame aux Camélias. Deze laatste dansvoorstelling was afgelopen voorjaar nog in de theaters te zien. Het Scapino Ballet brengt _Vuurvogel_ van choreograaf Marco Goecke. Nederlands Dans Theater danst _Kleines Requiem_ van Hans van Manen.

Financiële ondersteuning voor dansers

Een belangrijk onderdeel van de avond is de uitreiking van de jaarlijkse prijzen van het Dansersfonds ’79. Er zijn drie Aanmoedigingsprijzen voor jong talent te verdelen. Daarnaast is er de Prijs van Verdienste, bedoeld voor iemand die structureel een belangrijke bijdrage aan de danskunst in Nederland levert.

De opbrengst van het Benefiet Balletgala gaat naar Dansersfonds ’79. Deze stichting is in 1979 opgericht door balletdansers Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Zij wilden ter ere van hun twintigjarig jubileum als dansers geen cadeaus, maar een bijdrage voor het nog op te richten Dansersfonds ’79. Met dit fonds wilden Radius en Ebbelaar financiële ondersteuning bieden aan jong danstalent en aan dansers die aan het eind van hun carrière waren. Deze activiteiten worden vandaag de dag nog steeds voortgezet.