IMPASSE van NDT: een voorstelling over stilstand en isolatie

IMPASSE van NDT: een voorstelling over stilstand en isolatie

Foto credits, links: IMPASSE © Joris-Jan Bos, rechts: The Big Crying © Rahi Rezvani

Nederland is nog steeds op slot en ook de theaters zijn al maanden gesloten. NDT maakte daar een bijzondere voorstelling van die online in première gaat. Dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 april, 20.00 uur is We Haven’t Said Enough van NDT2 te zien via de website. De livestreams bestaan uit IMPASSE van Johan Inger en The Big Crying van Marco Goecke.

Stilstand

Stilstand is een belangrijk thema van IMPASSE. Choreograaf Johan Inger laat zien hoe groepsdruk individuele ontwikkeling in de weg staat. De uitwerking van dit idee is volgens het Haagse gezelschap verre van afstandelijk. Vloeibare bewegingen en aanstekelijk ritmes bij de jonge dansers van NDT 2 zorgen niet alleen voor momenten van isolatie, maar ook voor komische opluchting. IMPASSE ging maart 2020 in première, kort voordat alle theaters vanwege de coronamaatregelen hun deuren moesten sluiten en de tournee werd afgelast. Veel mensen moesten daardoor dit ballet missen. Nu krijgt het publiek bij de livestreams van We Haven’t Said Enough de kans dit werk alsnog te zien.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Persoonlijk werk

The Big Crying is misschien wel het meest persoonlijke werk van choreograaf Marco Goecke. Hij begon eraan in de herfst van 2020, kort na de dood van zijn vader. Een stuk over afscheid, over lichamen als haperende motoren en kostuums als de gordijnen van een lijkwagen. Tegelijk vieren de negentien dansers, bij alle vergankelijkheid, vurig levensdrift en de vreugde van het leven. The Big Crying had 18 maart jl zijn wereldpremière als livestream. De reacties van pers en publiek waren overweldigend. Zo gaf de Volkskrant vijf sterren: “Prachtig hoe Goecke een onpeilbare emotie van verse rouw versus onhandig medeleven vangt… Je kunt ook gewoon genieten van dit spervuur aan verkrampte, hoekige, roffelende bewegingsexplosies.”

Meer inspiratie