Jan Martens

Jan MartensBiografie Jan Martens

Choreograaf Jan Martens (België, 1984) studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg en studeerde in 2006 af aan de opleiding Dans van het Artesis Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Hij werkte als performer onder andere met Koen De Preter, United-C, Mor Shani en Ann Van den Broek. Pas toen Martens bij Van den Broek danste, ontstond er interesse voor het werk dat hij nu maakt.

In 2009 begon Martens met zijn eigen choreografisch werk. In korte tijd ontving hij veel kritische en lovende reacties. Hierdoor werden zijn stukken vaker opgevoerd in Nederland en België. Sinds 2011 wordt zijn werk geproduceerd door Frascati in Amsterdam. In het seizoen 2013/2014 is Jan Martens gastkunstenaar bij ICK Amsterdam.

Minimal Dance

Het werk van Martens verkent de mogelijkheid van een balans en symbiose tussen verhalend werk en conceptualisme. Hij probeert niet een nieuwe bewegingstaal te creëren, maar vormt en hergebruikt bestaande idiomen en plaatst ze in een andere samenhang zodat nieuwe ideeën ontstaan.

Voor The dog days are over paart Martens minimal dance (repetitieve dans) aan musicaldans met als uitgangspunt de sprong. Een voorstelling lang maken de dansers sprongen in complexe patronen en maatwisselingen met niets dan hun eigen ademhaling als begeleiding. 

Waarachtigheid op de dansvloer

In Martens werk staat de schoonheid van de incomplete mens centraal. Hij is niet geïnteresseerd in toneelspel of hoe goed iemand danst, maar probeert juist mensen van vlees en bloed neer te zetten. Deze waarachtigheid wilt hij in scène zetten. 

In Dialogue klom dansveteraan Truus Bronkhorst in een kanten bodystocking op een kruk om vervolgens te kermen als een gewond dier. In dezelfde dansvoorstelling zong Joke Emmers, in hotpants en rode bh, Bette Middlers The Rose en bewoog daarbij onhandig. Beiden voldoen niet aan het standaard schoonheidsideaal.

“Maar ik ben er wel van overtuigd dat de wereld er beter van wordt - groot woord - om schoonheid breder te zien dan het nu voorgesteld wordt.” Jan Martens in Dans Magazine 1/2014

Choreografieën van Jan Martens

2014 - The dog days are over
2013 - She was a visitor, Victor, Dialogue
2012 - Pretty Perfect, Bis
2011 - Sweat baby sweat, A small guide on how to treat your lifetime companion
2010 - I can ride a horse whilst juggling so marry me 

Kijk voor meer informatie op de website van Jan Martens.

Lisa Reinheimer dans magazine column  technologie choreografie
Blog - 2 jan 2019

Lisa Reinheimer beschouwt dans en beweging in de 21ste eeuw: 'Dansmakers laten zien waarom dat bewegende lichaam belangrijk is, zeker nu.'

Meedoen met Jan Martens. Bron: Theaterfestival Boulevard
Nieuws - 15 jul 2016

DansBrabant en Theaterfestival Boulevard zoeken mannen voor The Common People door Jan Martens op 5 en 6 augustus in ‘s-Hertogenbosch. Als deelnemer ontmoet je op het podium één persoon voor het eerst, volgens een simpel script.

© Joerie Thiry
Review - 3 jun 2016

​Gezien op 18 mei – Stadsschouwburg Utrecht.

Twee ‘gewone’ mensen die voor het eerst kennismaken op een podium en een gemeenschappelijke lichaamstaal ontdekken. En dat 24 keer. Jan Martens toont met 'The Common People' een geslaagd sociaal experiment. 

Jacqueline de Kuijper
Blog - 1 jun 2015

Van 21 tot en met 30 mei vindt in Utrecht wederom het SPRING Performing Arts Festival plaats. Festival-fan Jacqueline de Kuijper gaat elke dag naar SPRING, bezoekt vrijwel alle voorstellingen en houdt dagelijks een blog bij. Lees hier haar avonturen! 

SPRING Nicole Beutler ECHO
Review - 31 mei 2015

Op 28 mei vond tijdens SPRING festival in Utrecht een double bill plaats met choreografieën van Jan Martens en Nicole Beutler, twee dansvoorstellingen die de hashtag #tenderdance met elkaar gemeen hebben.

Nieuws - 28 mei 2015

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijs 2015 toegekend aan choreograaf Jan Martens. De uitreiking van deze aanmoedingsprijs ter waarde van  €30.000 vindt plaats tijdens Young Talent Awards op 2 juli 2015.

Motel Mozaïque, Rotterdam, Connor Schumacher, Jan Martens
Nieuws - 10 mrt 2015

Motel Mozaïque bestaat uit spannende en mooie nieuwe muziek, indringend theater en opvallende beeldende kunst. Niet alleen op muziekgebied, maar ook op dansgebied is het festival voor de bezoeker altijd een ware ontdekkingstocht.

Talent On The Move - The Dog Days Are Over
Nieuws - 5 feb 2015

Talent On The Move 2015 toert vanaf begin februari weer door Nederland. Een zorgvuldige geselecteerde groep jonge dansers van de Codarts (dansacademie Rotterdam) dansen een gevarieerd programma.

Nieuws - 21 jul 2014

Dit zijn de genomineerden van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Reportage - 29 mei 2014

Tijdens het SPRING Performing Arts Festival in Utrecht van 15 tot en met 25 mei 2014 vonden er verschillende SPRING Academies plaats, programma’s met discussies, workshops en voorstellingen voor kunstenaars en academici.

Pagina's

Abonneren op Jan Martens