Genomineerden Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht bekend

Nederlandse DansdagenElk jaar nodigt Festival de Nederlandse Dansdagen professionals uit het Dansveld uit veelbelovende choreografen voor te dragen voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. Met deze prijs van €12.000,- , beschikbaar gesteld door de gemeente Maastricht, wordt choreografietalent beloond. Dit jaar zijn uit de voordrachten van het Dansveld de choreografen Cecilia Moisio, Juanjo Arqués en Jan Martens gekozen.

Voorafgaand aan het festival presenteren deze choreografen hun plan voor een nieuw te maken werk aan een commissie. De winnaar wordt tijdens het openingsprogramma van het festival bekend gemaakt en wordt uitgenodigd om het nieuwe werk te realiseren en in première te laten gaan tijdens het festival van volgend jaar.

Cecilia Moisio

Cecilia Moisio verhuisde in 1997 naar Nederland om aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam te studeren. Na haar studie werd ze een van de voorname dansers bij Dansgroep Krisztina de Châtel. In 2006 werd ze freelance danseres/choreografe en trad ze op als een van de hoofdansers voor Ann van den Broek, Karin Post, Dylan Newcomb, toneelgroep Stella Den Haag en Toneelgroep Oostpool.

In haar eigen werk onderzoekt Cecilia de menselijke psychen en plaatst deze in perspectieven van verschillende fenomenen in onze samenleving. Zij wil actuele onderwerpen bespreken zoals vooroordelen, het verlangen naar erkenning, de behoefte geliefd te worden en eenzaamheid.

Juanjo Arqués

Juanjo Arqués studeerde aan het Conservatorium voor dans in Murcia, Spanje. Nadat hij vijf jaar als Tweede Solist danste bij het Ballet Victor Ullate in Madrid en vier jaar als Tweede Solist danste bij het English National Ballet, kwam hij in 2001 naar Nederland. Hij danste voor drie jaar als Grand Sujet bij het Nationale Ballet.

In 2004 stopte Juanjo Arqués als professioneel danser om zich volledig op het choreograferen te kunnen storten. Arqués heeft choreografieën gemaakt voor onder andere de Junior Company in Amsterdam, Codarts Rotterdam en Ballet Moscow.

Jan Martens

Jan Martens studeerde aan de Fontys Dansacademie in Tilburg. Na een carrière als professioneel danser te hebben gehad bij Koen de Preter, United-C, Mor Shani en Ann van den Broek, begon Jan Martens in 2009 met het maken van zijn eigen choreografieën. Zijn eerste grote choreografie was I Can Ride A Horse Whilst Juggling So Marry Me. In korte tijd werden zijn choreografieën in Nederland en België erg populair. Zijn bekendste choreografieën zijn Pretty Perfect en BIS.

Commissie

De commissie waaraan de drie genomineerde choreografen hun plannen voor een nieuw werk
voorleggen bestaat uit festivaldirecteur Peggy Olislaegers, choreograaf Ed Wubbe, wethouder Cultuur Maastricht Mieke Damsma, Ton Smeets en Jo Hoen van Stichting Cultuur en Bedrijf Maastricht en directeur Branko Popovic van FASHIONCLASH Maastricht. Zij kiezen de winnaar op basis van hun artistieke plan en hun cultureel ondernemerschap. De prijs van €12.000,- wordt door de winnaar ingezet om hun choreografie te realiseren. Het winnende werk zal gepresenteerd worden op Festival de Nederlandse Dansdagen 2015.

Eerdere winnaars waren o.a. Giulio D’Anna (2013), Alida Dors (2012), Joeri Dubbe (2011), Muhanad Rasheed (2010) en Erik Kaiel (2009). De voorstelling R_ESISTERE van Giulio D'Anna, de winnaar van vorig jaar, gaat op zaterdag 4 oktober tijdens Festival de Nederlandse Dansdagen 2014 in première.