Guilherme Miotto

Vanaf het moment dat de Braziliaanse Guilherme Miotto (1979) zijn intrede deed in het Nederlandse danslandschap bracht hij een eigen signatuur. Als eigenzinnige maker richt hij zich zowel op voorstellingen voor een volwassen als jong(er) publiek. Zijn nieuwsgierigheid naar de werking van het lichaam als opslag van fysieke ervaringen maakt hem een bruggenbouwer tussen stijlen, generaties en werelden.

Met bijzondere jongerenprojecten, veelal in samenwerking met Maas Theater en Dans, brengt hij zijn geloof in de zeggingskracht van dans tot ver buiten de theaterzaal. Miotto ontwikkelde zijn eigen method ‘Instinctive Performance’ welke sinds zes jaar wordt onderwezen aan de Fontys Dansacademie en de Toneelacademie Maastricht. Tevens geeft hij workshops bij onder andere Atelier de Paris, OperaEstate Festival en Edinburgh Festival. 

Dansprijzen

Miotto is internationaal onderscheiden voor zijn werk en ontving de Grand Prix of  Kontrapunkt, de Magnolia Award (Szczecin, Polen) en de Best Film for Camera Rework  Award van het Cinedans Film Festival. Hij maakte werk voor onder meer Dansgroep  Amsterdam, Edinburgh Fringe Festival, Galerie Roodkapje (Rotterdam) en Fricties Festival  (Hasselt). 

In februari 2015 ontving Miotto de André Gingras Award, een aanmoedigingsprijs voor choreografen die artistiek risicovol en inventief buiten de gebaande paden durven te bewegen. Dat liet hij zien met het verrassende stuk Gefallen voor twee b-boys en de solo Rise Up, speciaal gemaakt voor de meervoudig breakdance wereldkampioen Menno van Gorp. Van Gorp ontving voor zijn performance een Zwaannominatie ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2015’.  In januari 2016 werd Miotto genomineerd voor de stimuleringsprijs van de Cultuurprijzen Breda. En in juni 2017 voor de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht.

Reportage - 20 apr 2018

Onder de titel Loslopend wild liet Maas theater en dans in 2015 vijf jonge dansmakers los op
zomerfestivals als Oerol. In 2017, doken ze de theaters in.

Genomineerden voor prijzen Nederlandse Dansdagen
Nieuws - 30 jun 2017

Zes veelbelovende choreografen zijn geselecteerd voor de stimuleringsprijzen van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2017.

Nieuws - 28 jan 2016

Choreograaf Guilherme Miotto (36) heeft de Bredase stimuleringsprijs ter waarde van drieduizend euro gewonnen. De jury herkent in Miotto een ‘authentiek kunstenaar’ die een belangrijke bijdrage levert aan de cultuur in Breda. 

Nieuws - 13 jan 2016

De ster van de Braziliaans-Nederlandse choreograaf Guilherme Miotto is rijzende. Dit jaar is hij genomineerd voor de stimuleringsprijs van de Cultuurprijzen Breda.

CaDance project 4x4
Nieuws - 29 jan 2015

Het Haagse danshuis Korzo presenteert de zeventiende editie van het CaDance Festival. Op vrijdag 30 januari 2015 opent het festival met twee premières van aanstormende talenten: Samir Calixto en Jasper van Luijk.

Nieuws - 20 mei 2013

Bij het Haagse initiatief Crosstown DH krijgen jonge danstalenten de kans om zich te ontwikkelen.

Nieuws - 19 feb 2013

Van zaterdag 2 maart tot en met vrijdag 29 maart vindt Festival Artdanthé plaats in De NWE Vorst in Tilburg.

Nieuws - 10 feb 2013

The New Factory is een programma met choreografieën van Michael Schumacher en Guilherme Miotto.

Abonneren op Guilherme Miotto