Double bill programma: The New Factory

The New Factory is een programma met choreografieën van Michael Schumacher en Guilherme Miotto. Beide choreografen maakten in samenwerking met kunstenaar Peter Missotten nieuwe werken.

Michael Schumacher

Schumacher maakte voor het programma het duet My Favorite Parasite. Het werk gaat over de relatie die de kunstenaar aangaat met de maatschappij. Kunstenaars absorberen en reflecteren op wat ze meemaken en hierdoor wordt soms verwezen naar kunstenaars als parasieten.

Michael Schumacher, afkomstig uit Amerika, heeft een grote reputatie op het gebied van dansimprovisatie en maakte deel uit van dansgezelschappen als het Frankfurt Ballet en Twyla Tharp Dance. Na een tijdlang gedanst te hebben bij grote gezelschappen begon Schumacher voor zichzelf. Hij bleef dansen bij diverse gezelschappen en creëerde daarnaast diverse choreografieën, waaronder Last Touch First met Jiří Kylián. In 2008 ontving Schumacher een Gouden Zwaan voor zijn oeuvre en de Jiří Kylián Ring. Hij was de eerste danser/choreograaf die beide prijzen tegelijkertijd ontving.

Guilherme Miotto

Miotto maakte voor The New Factory het stuk AsGone, waarin hij en Missotten onderzoeken wat er gebeurt als dansers hun ‘virtuele zelf’ ontmoeten. De dansers worden geconfronteerd met kopieën van zichzelf door middel van vooraf opgenomen projecties en live video materiaal. Wat gebeurt er als je de grenzen tussen aanwezigheid en projectie laat vervagen?

Guilherme Miotto is een Braziliaanse danser en choreograaf. Sinds hij zich in Nederland vestigde, danste hij in producties van onder andere Emio Greco | PC en Krisztina de Châtel. Bij dansgezelschap T.R.A.S.H. werkte Miotto als choreograaf en danser. Samen met Jack Gallagher is hij sinds 2012 artistiek directeur van Bodies Anonymous.

Peter Missotten

Peter Missotten werkt met veel verschillende soorten media, zoals video, theater en interactieve media. Hij is medeoprichter en artistiek leider van De Filmfabriek, een organisatie die zich bezighoudt met cross-overs tussen digitale media en podiumkunsten.

The New Factory is een coproductie van Dansgroep Amsterdam en Dansmakers. Het programma beleefde zijn première eind januari bij Dansmakers. De eerstvolgende mogelijkheid om The New Factory te bekijken is op 22 februari in het Korzo Theater in Den Haag. Daarna is het programma nog bij een aantal theaters in Nederland te zien. Klik hier voor de speellijst.

Foto: Sigel Eschkol